Tank voor radioactief materiaal overstroomd | Regio15.nl
  • Dutch
  • English
DutchEnglish

Tank voor radioactief materiaal overstroomd

KopMCHt-IMG 0004

Den Haag - Vanavond rond kwart over acht is er in het MCH Westeinde een tank voor radioactief afvalwater overstroomd.


De tank staat op een afdeling waar 's avonds niemand aanwezig is. De besmetting beperkte zich dus tot die afdeling/ruimte; de rest van het ziekenhuis is niet besmet geraakt.

In een ziekenhuis worden vaak radioactieve stoffen gebruikt; o.a. bij de bestrijding van kanker en bij schildklierafwijkingen. Urine en douchewater van patiënten die met deze middelen zijn behandeld wordt in een tank opgevangen, omdat deze mogelijk radioactieve restproducten kan bevatten. Dergelijke tanks zijn voorzien van beveiligingen en sensors. De 'overstort sensor' gaf aan dat de tank overstroomde, waarna de brandweer werd gewaarschuwd.

Diverse eenheden werden naar het ziekenhuis gestuurd. De brandweer heeft opgeschaald naar "middel ongeval". Dat betekent dat er naast de eerste GSE (Gevaarlijke stoffen eenheid) ook een tweede GSE uit Zoetermeer ter plaatse is gevraagd. Daarnaast is er ook opgeschaald naar "Grip 1". Dat betekent dat diverse leidinggevenden van verschillende hulpdiensten bij elkaar komen, voor de coördinatie van het incident.

Er is een 'ontsmettingsstraat' opgebouwd voor de ingang van het ziekenhuis. Toen deze stond, zijn brandweermensen naar binnen gegaan om de situatie te beoordelen.

Uit hun onderzoek is gebleken dat er weliswaar een hoeveelheid vloeistof is vrijgekomen, maar dat deze niet radioactief is. De brandweerinzet werd daarom weer afgebouwd. Het is aan het ziekenhuis om de vloeistof weer op te ruimen.

Naast de bewuste ruimte is een lab waar 24 uur per dag mensen aan het werk zijn. Zij zijn na ontdekking van het lek naar een ander deel van het gebouw gegaan.

Tijdens het incident gold er tijdelijk een opnamestop op de afdeling spoedeisende hulp. Rond 22:15 is deze weer opgeheven en was de normale gang van zaken in het ziekenhuis weer hersteld.

Video: Ruben van Essen

Foto's: Ruben van Essen, Marco Mattheijer en Naomi van der Haar

OGS 0847

w-img 0853

OGS 0002

w-img 0868

OGS 0004

OGS 0005

OGS 0884

OGS 0018

OGS 0023

OGS 0863

w-img 0874

OGS 0028

OGS 0031

OGS 0032

OGS 0045

OGS 0899