Veroordeelde Kroaat slikt gif na uitspraak Joegoslavië tribunaal | Regio15.nl
  • Dutch
  • English
DutchEnglish

Veroordeelde Kroaat slikt gif na uitspraak Joegoslavië tribunaal

Den Haag - Een 72-jarige man heeft vanmorgen vergif ingenomen na de uitspraak in zijn zaak in hoger berep bij het Joegoslavië tribunaal.


De Bosnische Kroaat Slobodan Praljak, die zojuist in hoger beroep was veroordeeld in verband met oorlogsmisdrijven tijdens de burgeroorlog in Bosnië, dronk gelijk na het vonnis iets uit een flesje of glas en daarop verklaarde hij dat hij zojuist vergif had ingenomen.

De rechter van 'The International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia' heeft hierop de rechtzitting even over half twaalf onmiddelijk geschorst.

Meteen werden ambulancedienst, brandweer en de traumahelikopter met het Mobiel Medisch Team gealarmeerd. De traumahelikopter is geland bij het Indië monument aan de Prof. B.M. Teldersweg.
 
Over de toestand van Praljak is nog niets bekend. Wel heeft een motoragent bij de traumahelikopter extra geneesmiddelen/benodigdheden opgehaald, wat erop kan duiden dat er toch wat ernstigs aan de hand is.

De heer Praljak is om even voor half twee met spoed en onder motorbegeleiding vervoerd naar het HMC Westeinde ziekenhuis. De arts van het MMT is in de ambulance meegereden.

Update 15:00: Mediapartner Omroep West meldt dat hij inmiddels is overleden. Dat is inmiddels ook bevestigd door het Joegoslavië Tribunaal. Het is een groot raadsel hoe Slobodan Praljak het gif de gevangenis binnen heeft kunnen (laten) smokkelen en/of hoe hij het vergif met zich mee kon nemen naar de rechtzitting; hier zal een onderzoek naar worden ingesteld.

Update 1 december/21.00 uur: uit de eerste bevindingen van de sectie die is uitgevoerd op het lichaam van Slobodan Praljak blijkt dat deze een concentratie kaliumcyanide in zijn bloed had, hetgeen tot hartfalen leidde, wat als de vermoedelijke doodsoorzaak wordt gezien. Kaliumcyanide, ook wel 'cyaankali' genoemd, is een extreem dodelijk gif.

Video: het moment dat Slodoban Praljak het gif inneemt
{youtube}https://www.youtube.com/watch?v=wczVEAECfUM{/youtube}

Foto's: Rene Hendriks en Nicky Pronk

oh81D7.JPG

orW7LF.JPG

GjxLXH.JPG

De officier gevaarlijke stoffen van de brandweer.

90oLLn.JPG

Het Mobiel Medisch Team van de 'Lifeliner 2' van Rotterdam/The Hague Airport.

yhr7ws.JPG

WTj1T3.JPG

gyx11G.JPG

q1VNM6.JPG

U9DHs2.jpg

PQpBR8.jpg

S5qEfD.jpeg

zJWYwI.jpeg

6XdNHS.jpeg

upNyNm.jpg