"Vreemde lucht" drijft bewoners het huis uit | Regio15.nl
  • Dutch
  • English
DutchEnglish

"Vreemde lucht" drijft bewoners het huis uit

Rijswijk - De brandweer werd vanavond in eerste instantie gealarmeerd voor een 'gaslucht/vreemde lucht' op de Mgr. Bekkerslaan.


Eenmaal ter plaatse bleken de zaken toch iets anders te liggen: men rook een andere lucht dan gas; mogelijk 'waterstofsulfide'. Dit staat bij het grote publiek beter bekend als de 'rotte eieren zwavellucht'. In kleine hoeveelheden is het hinderlijk. Maar als de concentraties oplopen, neemt de gevoeligheid van de neus ervoor af, en gaat het de ogen irriteren. In extreme concentraties kan het bij inademing dodelijk zijn; daarom is het in verleden ook wel eens gebruikt als 'zelfmoordgas'.

Het moge duidelijk zijn dat de mogelijke aanwezigheid van waterstofsulfide in een woonflat reden is om deze 'voor de zekerheid' te ontruimen, en dat is dan ook exact wat er gebeurde. Een aantal bewoners van de Johan Frisoflat werd door de hulpdiensten naar buiten (in de frisse lucht) gehaald.

Intussen zoeken de hulpdiensten naar de bron van de stank. Daarbij worden deuren van woningen waar niet wordt opengedaan, met de stormram geforceerd. Er worden bovendien metingen verricht om zeker te zijn wat de stank nu eigenlijk veroorzaakt; het is ook goed mogelijk dat het om een andere chemische stof dan waterstofsulfide gaat.

Eén van de geëvacueerde bewoners is door de bemanning van de ambulance gecontroleerd. Om voldoende brandweerpersoneel ter plaatse te hebben om de woningen te doorzoeken, is opgeschaald naar 'grote hulpverlening'. De autoriteiten hebben ook GRIP 1 afgekondigd.

Een aantal andere bewoners van de flat staat op de balkons; deels wellicht om frisse lucht te happen maar ook om te kijken naar de stoet van hulpverleningsvoertuigen die ter plaatse komt.

Bij het incident zijn brandweereenheden ingezet uit onder andere Rijswijk, Den Haag, Honselersdijk en Wateringen.

Update 21:30 : het is gebleken dat het om koolstofmonoxide (CO) gaat. Ook dat is natuurlijk een gevaarlijk gas, wat bekend staat als 'sluipmoordenaar'. De bron is mogelijk een auto in een garage onder de flat. De combinatie 'vreemde lucht/koolmonoxide/flatgebouw' doet sterk denken aan het incident op de Annalaan in Leidschendam, een week geleden.

Update 21:40 : de CO komt inderdaad uit de garage. Mogelijk heeft de auto daar langdurig met draaiende motor in gestaan; het waarom daarvan wordt nog onderzocht. De brandweer ontruimt de woningen boven de garage; de bewoners ervan worden opgevangen in sporthal De Schilp.

Update 22.15 : de bewoners van de flat mogen weer terug naar hun woning, met uitzondering van de bewoners van woningen rond de ingang van de flat.

Update 22.40 : inmiddels zijn alle woningen vrijgegeven. De auto schijnt al vanaf rond 16.00 uur met draaiende motor in de garage te hebben gestaan. Er zijn totaal 25 bewoners onderzocht en een van hen is voor nader onderzoek vervoerd naar het ziekenhuis.

Video: Sander Paardekooper

Foto's: Sander Paardekooper en Tim de Kleijn

VvQ997.JPG

Zn0lSV.JPG

jC57cA.JPG

8mzm0T.JPG

pBlIbi.JPG

C2plt9.JPG

4mSk29.JPG

HO0Z1o.JPG

Xg45fx.JPG

jPRpeG.JPG

2CBA3U.JPG

mJHVSH.JPG

DCNFjS.JPG

R1LOuI.jpeg

QtuSsQ.jpeg

b8gKkT.JPG

MEigTU.jpeg

k8cegZ.jpeg

y7pr74.jpeg

zbyEe6.jpeg

gQAVkc.JPG

cFoolB.jpeg

KZcdoq.JPG