Gevaarlijke stoffen gemeten in riool van DSM | Regio15.nl

Gevaarlijke stoffen gemeten in riool van DSM

20110124-heulweg

DSC_4170 - thumbDelft - Bij het reinigen van een installatie bij DSM Gist, gelegen aan de Alexander Fleminglaan, is vanmiddag H2S (waterstofsulfide) in het riool terecht gekomen.


Op strategische punten op het DSM-terrein zijn sensoren gemonteerd, die een eventueel vrijkomen van gevaarlijke stoffen signaleren. Deze sensoren hebben de concentratie H2S gemeten, waarop een automatische doormelding naar de brandweer is gegaan. Hierop is onder andere de Gevaarlijke Stoffen Eenheid (GSE) uitgerukt. 

Om na te gaan of de gevaarlijke stoffen zich door het riool buiten het DSM-terrein konden verspreiden, hebben twee meetploegen (van respectievelijk de kazernes Wateringen en 's-Gravenzande) metingen verricht in de omgeving. Vanuit een grote cirkel werd er naar een kleine cirkel gewerkt, ten einde dichterbij de bron te komen. Op het terrein zelf werden uiteraard ook metingen verricht door de brandweer, welke werd bijgestaan door specialisten van DSM.

Alle in- en uitgangen van het bedrijf werden afgesloten door de politie. Buiten het terrein werd alleen af en toe de geur van 'rotte eieren' waargenomen. Deze geur is een kenmerk van waterstofsulfide, maar er was dus geen sprake van gevaarlijke concentraties in de omliggende woonwijken.

De brandweer heeft in samenspraak met de bedrijfsveiligheiddeskundige de oorzaak vast kunnen stellen. Hierop zijn maatregelen genomen, waardoor het normale bedrijfsproces weer kon worden hervat.

Kijk hier voor het persbericht van de Veiligheidsregio Haaglanden.

Video: Sander Paardekooper

Foto's: Tim de Kleyn en Sander Paardekooper

DSC_4186

DSC_4191

w-SanBar_IMG_6986

DSC_4196

DSC_4198

w-SanBar_IMG_6989

w-SanBar_IMG_7001

dsm-4

DSC_4208

DSC_4216

w-SanBar_IMG_4418