Sportvliegtuigje neergestort Tweede Maasvlakte | Regio15.nl

Sportvliegtuigje neergestort Tweede Maasvlakte

vliegtuig-kopt-dsc 6662Rotterdam - Vanmiddag is een sportvliegtuigje neergestort op de Tweede Maasvlakte; de vier inzittenden zijn daarbij zwaargewond geraakt.


Om 12.00 uur kreeg het Kustwachtcentrum Den Helder de melding van de luchtverkeersleiding Nederland dat een sportvliegtuigje met 4 inzittenden, onderweg van vliegveld Midden-Zeeland naar Rotterdam, vermist werd. Het laatste contact was nabij Hoek van Holland. Diverse vliegvelden zijn gecontroleerd, maar het betreffende vliegtuig was daar niet. De Wippertruck van reddingsstation Ter Heijde heeft het strand tussen Ter Heijde en Hoek van Holland afgezocht.

Omdat de mogelijkheid bestond dat het toestel boven zee heeft gevlogen, is een uitgebreide zoekactie gestart met reddingboten van de stations Stellendam, Hoek van Holland, Ter Heijde en Scheveningen van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij en de offshore reddingshelikopter. Het zoeken werd bemoeilijkt door de dichte mist die boven zee hing.

Bij de zoekactie waren betrokken:

- De reddingboten van de stations Stellendam, Hoek van Holland, Ter Heijde en Scheveningen van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij

- Het Kustwachtvaartuig "Zeearend"

- Het marineschip "Hr.Ms. Snellius"

- Het patrouillevaartuig "RPA15" van de Haven van Rotterdam

- Het Kustwachtvliegtuig

- Een offshore reddingshelikopter

Toen de mist enigszins was opgetrokken kon vanuit de lucht intensiever worden meegezocht. Het sportvliegtuigje werd uiteindelijk rond 16.30 uur aangetroffen door het Kustwachtvliegtuig op de Tweede Maasvlakte. De helikopter meldde daarna dat de vier inzittenden zwaargewond zouden zijn. Hierop werden door de hulpverleningsdiensten uit Rotterdam-Rijnmond een aantal ambulances en brandweervoertuigen ter plaatse gestuurd. Ook werden twee traumahelikopters naar de plaats van het ongeval gestuurd. Tevens werd GRIP1 afgekondigd.

Een aantal bemanningsleden van station Ter Heijde en Scheveningen zijn van boord gegaan en hebben hulp geboden aan de inmiddels gearriveerde hulpdiensten.

De vier gewonden, twee volwassenen van 50 (piloot) en 59 jaar en twee kinderen van 10 en 17 jaar, allen uit Rotterdam, zijn naar verschillende ziekenhuizen vervoerd. Eén van de slachtoffers is per traumahelikopter naar het Medisch Centrum Haaglanden, locatie Westeinde, gevlogen. Bij dat ziekenhuis stonden brandweermensen van kazerne Den Haag-Archipel zoals gebruikelijk klaar om eventuele calamiteiten het hoofd te kunnen bieden.

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid zal onderzoek doen naar dit ongeval.

Twee verslaggevers van Regio15 zijn de hele middag aanwezig geweest op Europoort, om beelden te maken van de zoekactie. Net op het moment dat het Kustwachtvliegtuig het gecrashte vliegtuig vond, waren zij daar in de buurt en zagen hoe de eerste hulpverleners per boot en helikopter ter plaatse kwamen bij het gecrashte vliegtuig.

Video: Ferrie van der Geer

Foto's: Danny Botman en Sander Paardekooper

w-dsc 6598

w-dsc 6606

w-dsc 6652

w-dsc 6655

w-dsc 6657b

w-dsc 6662

w-DB-Maasvlakte DSC 6692

w-dsc 6666

w-dsc 6704

w-DB-Maasvlakte DSC 6670

w-DB-Maasvlakte DSC 6680

w-DB-Maasvlakte DSC 6649

w-sanbar-westeinde img 5828

w-sanbar-westeinde img 5848

w-sanbar-westeinde img 5813