Gewond na aanrijding met voertuig Rijkswaterstaat | Regio15.nl

Gewond na aanrijding met voertuig Rijkswaterstaat

KOP 4768t-IMG 4806Delft - Een automobilist heeft in de nacht van zondag op maandag een ravage veroorzaakt op de A13.


Even voor middernacht kregen hulpdiensten de melding van een auto met pech op de vluchtstrook van de A13 richting Rotterdam. Een weginspecteur van Rijkswaterstaat ging ter plaatse, en bestelde een ambulance voor een persoon die in de auto mogelijk onwel was geworden.

De weginspecteur zette in verband met de veiligheid één rijstrook af en plaatste op de overgebleven linker rijstroken een snelheidsbeperking: Vanaf oprit Delft-Zuid was rijstrook 3 (de rechter rijstrook) afgesloten.

Onderdeel van de maatregelen is het 'fend-off' plaatsen van het voertuig. Hierbij wordt de dienstauto van de hulpverlener schuin op de af te sluiten rijstroken geplaatst, zodat er naast de rode kruizen een fysieke afscheiding is tussen het aankomende verkeer en het gaande incident. In dit geval zodat ambulancepersoneel veilig aan het werk konden met het slachtoffer.

Dat deze maatregelen nuttig zijn blijkt; een onoplettende automobilist ramde door nog onbekende oorzaak de dienstauto van de weginspecteur. De weginspecteur bevond zich tijdens deze aanrijding niet in zijn dienstauto, maar de bestuurder van de auto die de dienstauto aanreed is wel gewond geraakt. Ambulancepersoneel werd ter plaatse ondersteund door het MMT. Nadat het slachtoffer op de brancard geplaatst was is deze naar een ziekenhuis in Rotterdam vervoerd.

Berger Vreugdenhil heeft tijdens dit incident twee botsabsorbers geplaatst. Deze hebben hetzelfde doel als de voertuigen van Rijkswaterstaat in 'fend-off': het fysiek afsluiten van een rijstrook. Het verschil is dat een botsabsorber groter is, een verdrijfpijl heeft, en een groot botskussen. Dit incident toont aan waarom het zo belangrijk is om rijstroken met rode kruizen niet te betreden.

Op verzoek van de Verkeerspolitie heeft de VOA onderzoek gedaan naar de aanrijding. Het is onbekend wat de situatie is van de onwel geworden persoon.

In verband met het incident waren tussen Delft-Zuid en Berkel twee rijstroken afgesloten, wat resulteerde in een lange file, die pas tegen twee uur 's-nachts oploste. Enkele bestuurders hebben een bekeuring gekregen - u raadt het al - voor het negeren van een rood kruis.

Update 21-05-2014: De weginspecteur heeft een blog gepubliceerd waarin hij zijn verhaal doet. Het kwam dus aan op seconden, of er was mogelijk nog een slachtoffer gevallen.

Video en foto's: Dejan Jeremic

w-IMG 4768

w-IMG 4770

w-IMG 4780

w-IMG 4783

w-IMG 4787

w-IMG 4806

w-IMG 4814

w-IMG 4818

w-IMG 4829

w-IMG 4821

w-IMG 4827