Auto over de kop op de A13 | Regio15.nl

Auto over de kop op de A13

KOP 5228t-IMG 5268Delft - Op de A13 richting Rotterdam heeft vanavond rond tien voor negen een ernstig ongeval plaatsgevonden.


Tussen de oprit bij Delft-Centrum en de afrit bij de N209 is de linker rijstrook in verband met werkzaamheden afgesloten. Bij deze afsluiting zijn er pijlen en rode kruizen op de linker rijstrook geplaatst, en even voor de werkzaamheden is nabij afrit Delft-Zuid een fysieke afsluiting met een dwarspijl geplaatst.

De bestuurder van een auto reed op deze linker rijstrook en merkte waarschijnlijk de afzetting bij Delft-Zuid te laat op. Waarschijnlijk heeft hij toen nabij de afsluiting een zogenaamde andreasstrip geraakt en is vervolgens de macht over het stuur verloren, waarna het voertuig over de kop is geslagen en aan de rechterkant van de rijbaan tot stilstand is gekomen tegen de geleidrail.

Meerdere getuigen hebben direct contact opgenomen met de hulpdiensten. Diverse politie-eenheden, drie ambulances, een motorambulance en een traumahelikopter uit Amsterdam werden direct naar de plaats van het ongeval gestuurd. De A13 is ook direct volledig afgesloten; hierdoor kon de traumahelikopter op de rijbaan landen.

Na aankomst van de ambulancedienst zijn twee slachtoffers direct geholpen door het ambulancepersoneel. Zeker één van de slachtoffers is op de wervelplank gefixeerd. Een eerste slachtoffer is onder A2 naar het ziekenhuis vervoerd, het tweede slachtoffer is, na behandeling door onder andere de arts van het Mobiel Medisch Team, met spoed naar het MCH Westeinde vervoerd. Het MMT is hierna met de traumahelikopter 'Lifeliner One' retour naar de basis in Amsterdam gevlogen.

Omdat de A13 richting Rotterdam volledig was afgesloten, stond het verkeer vanaf knooppunt Ypenburg volledig stil. Verkeer werd bij de afrit Delft-Centrum van de snelweg geleid; het verkeer tussen deze afrit en het ongeval werd deels teruggestuurd over de eigen rijbaan, en deels langs het ongeval geleid. Dit op verzoek van de VOA; er was vóór de afzetting een gebied van plusminus honderd meter waar sporen van het ongeval waren aangetroffen en die konden zo beter in beeld gebracht worden.

Rond elf uur 's-avonds heeft de VOA het onderzoek op de plaats van het ongeval kunnen beëindigen. Direct hierna heeft de berger het voertuig weggetakeld en heeft Rijkswaterstaat een aannemer ingeschakeld om de weg rijklaar te maken. Tegen half twaalf kon het eerste verkeer weer (deels) gebruik maken van de A13 richting Rotterdam.

Video: Dejan Jeremic


Foto's: Dejan Jeremic en Ivar Gieles

w-dejan1

w-IMG 5193

w-IMG 5213

w-IMG 5198

w-IMG 5207

w-IMG 5201

w-IMG 5203

w-IMG 7017

w-IMG 5223

w-IMG 5225

w-IMG 5226

w-IMG 5228

w-IMG 5249

w-IMG 5268