Voetganger gewond bij oversteken Vrederustlaan | Regio15.nl

Voetganger gewond bij oversteken Vrederustlaan

Den Haag - Een voetganger raakte vanmiddag gewond toen deze bij het oversteken van de Vrederustlaan werd aangereden door een auto.


Het ongeval vond plaats even na half vijf. Het slachtoffer had vermoedelijk net boodschappen gedaan en stak de Vrederustlaan over bij een voormalige voetgangersoversteekplaats, toen zij werd aangereden door de voorbij rijdende auto.

Het slachtoffer kwam bij de aanrijding tegen de voorruit van de auto terecht en raakte gewond. Er is een ambulance met spoed naar de Vrederustlaan gestuurd. Het ambulancepersoneel heeft het slachtoffer in de ambulance onderzocht en hierna is deze zonder spoed naar het ziekenhuis vervoerd.

Verkeerspolitie en aansluitend de Verkeers Ongevallen Analyse hebben onderzoek gedaan naar het ongeval. De Vrederustlaan was enige tijd deels afgesloten in beide richtingen.

De plek waar het slachtoffer heeft overgestoken heeft in vroegere tijden dienst gedaan als 'VOP', de afkorting voor VoetgangersOversteekPlaats. De gemeente heeft bepaald dat deze VOP niet meer als zodanig gebruikt diende te worden en heeft een zwarte coating aangebracht om zo de witte 'zebra'strepen af te dekken.

In het RVV1990 (Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990) is in artikel 49 lid 2 het volgende gesteld:

"Bestuurders moeten voetgangers en bestuurders van een gehandicaptenvoertuig, die op een VOP oversteken of kennelijk op het punt staan zulks te doen, voor laten gaan.", wat betekent dat de bestuurder de overstekende voetganger had moeten laten voorgaan - als de plek van oversteken inderdaad een VOP was.

Aan de zijde van het winkelcentrum is de belijning beter te zien dan aan de andere kant. Ook tijdens de afwikkeling van het ongeval hebben meerdere mensen op deze specifieke plek overgestoken, omdat zij dachten dat dit een VOP is.

In de BABW, Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer, hoofdstuk 4, paragraaf 2, wordt gesteld dat de (witte) markering van de VOP wordt aangebracht met strepen van minimaal 4 meter lang, en 40 tot 60 centimeter breed. Logischerwijs kan er dan van worden uitgegaan dat de strepen goed zichtbaar zijn. Bovendien zullen er dan er altijd borden L2 (Let op,: voetgangersoversteekplaats) geplaatst worden, die het kruisende verkeer, zoals automobilisten, waarschuwen dat men een VOP nadert.

De wegbeheerder is er verantwoordelijk voor dat wetten en regelgeving juist worden toegepast. De Gemeente Den Haag, eigenaar van de weg en opdrachtgever tot het plaatsen en het 'bedekken' van de VOP, zal ook betrokken worden bij het onderzoek naar het ongeval. De voetgangster kon er redelijkerwijs van uit gaan dat zij daar mocht oversteken, ondanks dat een deel van de VOP niet juist zichtbaar was. De automobiliste kon, mogelijk door de zon, vermoedelijk de VOP niet zien, waarbij het ook niet hielp dat er geen waarschuwende verkeersborden stonden. De bestuurster schrok dus van de - voor haar - plotseling overstekende voetgangster.

Foto's: Dejan Jeremic en Nick van Mourik

w IMG 5892

w IMG 5893

w IMG 5896

w NVM 7926

w NVM 7941

w NVM 7942

w IMG 5907

w NVM 7948

w IMG 5911

w NVM 7973

w IMG 5916