Vliegtuig in het gras na landing Rotterdam Airport | Regio15.nl

Vliegtuig in het gras na landing Rotterdam Airport

Rotterdam - Even voor half vijf kreeg de verkeersleiding van Rotterdam The Hague Airport een noodoproep van een vliegtuig dat tijdens de vlucht in problemen dreigde te komen.


Het vliegtuig van Loganair was afkomstig uit Aberdeen en kreeg nabij Rotterdam een storing in het hydraulische systeem, en plaatste uit voorzorg een noodoproep.

De hydraulische systemen zijn de 'aderen' van een vliegtuig, zonder correct werkende hydrauliek kan een vliegtuig niet vliegen. Als een hydraulisch systeem op kruishoogte uitvalt en een vliegtuig onbestuurbaar maakt zijn de gevolgen niet positief.

Direct gevolg van de noodoproep was het alarmeren van de luchthavenhulpdiensten, maar ook de Rotterdamse brandweer, ambulances en traumahelikopter. Naast de Rotterdamse hulpdiensten werden acht ambulances uit Haaglanden, Hollands Midden en Zuid-Holland Zuid om veel slachtoffers te kunnen behandelen indien dit nodig was.

Nadat de piloten de kist op het asfalt hadden gezet hebben zij hun vliegtuig met beleid het gras in gestuurd. Inzittenden hebben onder leiding van boordpersoneel de deuren geopend en het vliegtuig veilig kunnen verlaten.

Bij het incident is niemand gewond geraakt. Nadat iedereen veilig het vliegtuig had verlaten zijn de passagiers met bussen naar de terminal gebracht.

Al het inkomende en uitgaande vliegverkeer vanaf Rotterdam The Hague Airport is tot laat vanavond gestremd. De luchthaven heeft een pagina met extra vluchtinformatie geopend.

Onderzoekers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid hebben 's avonds onderzoek gedaan bij het gestrandde vliegtuig.

Video: Willem Duivestein - MediaTV

Foto's: Dejan Jeremic

w IMG 9685

w IMG 9686

w IMG 9687

w IMG 9694

w IMG 9700

w IMG 9704