Update: Poller perikelen op de Escamplaan: een overzicht | Regio15.nl

Update: Poller perikelen op de Escamplaan: een overzicht

Den Haag - Hij is inmiddels berucht en beroemd, de nieuwe poller op de Escamplaan. Sinds vorige week hebben al 11 automobilisten een 'aanvaring' gehad met dit bewegende 'Zwaard van Damocles'.


Op 1 Juni j.l. opende de Gemeente Den Haag een nieuwe bussluis op de Escamplaan nabij de Charlotte Jacobslaan. De bussluis is uitgerust met een poller, waardoor alleen bussen, hulpdiensten en andere geautoriseerde voertuigen de poller kunnen passeren. 

Ondanks dat er waarschuwingsborden zijn geplaatst, zien veel automobilisten de poller over het hoofd of denken de poller slim af te kunnen zijn. Sinds de poller in werking is, is het bijna iedere dag raak! Een aantal auto's raakte zodanig beschadigd, dat die waarschijnlijk total-loss verklaard zullen worden.

Maandag 14 Juni heeft Richard de Mos van de fractie Hart voor Den Haag / Groep de Mos vragen gesteld over deze zaak aan de Haagse wethouder van verkeer Dhr. Van Asten.

Het is overigens niet alleen op de Escamplaan problematiek met de pollers. Op woensdag 23 juni jl. botste een ambulance met daarin een patient op een poller aan de Kalvermarkt in Den Haag. De ambulance moest worden meegenomen door een bergingsbedrijf en de patient moest vervoerd worden door een andere ambulance. 

Hieronder (zoveel mogelijk) de gebeurtenissen bij deze poller van dag tot dag.

Donderdag 10 juni:

Op donderdag 10 Juni botste een bestuurder van een Ford rond 12:30 uur op de poller. Door de botsing klapten de airbags van de auto uit. Dit veroorzaakte een flinke barst in de voorruit. Voor zover bekend raakte bij dit ongeval niemand gewond. (Foto's: Willem)

3IYHIg.jpg

Zondag 13 juni:

Zondag was het drie keer raak; bestuurders van drie verschillende auto's botsten op de poller. Onderstaande foto's kregen wij van trouwe bezoekers aan de website toegestuurd. (Foto's: Moniek van Meerten Fotografie en F. de Jong)

y7EzLa.jpg

7syP4D.jpg

2RUVHS.jpg

0E5DCt.jpg

Maandag 14 juni:

De heren in het oranje hesje van de BAM waren zo te zien net klaar met het herstellen van de schade aan de poller, toen maandagochtend rond 11:00 uur opnieuw een automobilist op de poller botste. Er is tenminste één persoon onderzocht door het ambulancepersoneel. Er is niemand naar het ziekenhuis vervoerd, dus het is gelukkig bij materiële schade gebleven. (Foto's: Erwin en via de Regio15.nl tiplijn)

XDsYAj.jpg

FSnkQh.jpg

mmxiKN.jpg

Rond 14:00 uur op dezelfde maandag was het opnieuw raak. Hulpdiensten kwamen ter plaatse en medewerkers van de ambulancedienst hebben het slachtoffer voor verdere behandeling naar het naastgelegen Haga Ziekenhuis overgebracht. 

De poller zou door een aannemer van de gemeente Den Haag wederom worden hersteld. (Foto's: Tim de Kleijn)

WLuJcU.jpg

jzKCyE.jpg

jQA512.jpg

WAQLi1.jpg

tKHEsM.jpg

Dinsdag 15 juni:

Dinsdagmiddag rond half twee botste een automobilist van een grijze personenauto opnieuw op de poller. (Foto's: Via Whatsapp en Joel Scheffer)

7FXMi6.jpg

LBFsAG.jpg

Niet veel later, rond 15:15 uur, werden opnieuw brandweer, ambulance en politie gestuurd naar de poller op de Escamplaan. Dit keer was een ouder echtpaar in een rode auto op de poller gebotst. Ambulancepersoneel heeft de inzittenden onderzocht, maar die hoefden niet naar het ziekenhuis vervoerd te  worden. (Video en foto's: Nick van der Toorn)

SHCvFY.JPG

GBKUqy.JPG

dSnpLq.JPG

QoG3we.JPG

0zrLEo.JPG

Woensdag 17 juni:

En weer is er een auto tegen de poller aan gereden. Deze keer is er niemand gewond geraakt, maar de schade is weer aanzienlijk. (Foto's: Via de Whatsapp tiplijn)

k8lGrY.jpg

jaQS84.jpg

Zaterdag 19 juni:

Er is weer een... er zijn twee auto's bijna tegelijkertijd in de problemen gekomen bij de pollers. 

Even na half twaalf zaterdagochtend probeerde de bestuurder van een rode Hyundai achter een bus aan over de Escamplaan te rijden. Hij merkte de omhoog komende poller op, en probeerde links langs de poller alsnog door te rijden. Dit is deels gelukt; de poller is niet geraakt, de paal met verkeerlicht links er van wel. Als gevolg van deze manoeuvre is de linker zijkant van de auto vernield en ook is het linker voorwiel afgebroken.

Tijdens de afwikkeling van dit ongeval hebben agenten meerdere bestuurders in de andere richting geprobeerd tegen te houden en te laten keren. Op één geval na is dit gelukt; de bestuurster van een Toyota heeft de bewegende poller in de richting van de Dedemsvaartweg geramd. Voor haar kwamen brandweer en ambulance ter plaatse. Na controle van de verpleegkundige is het slachtoffer naar het naastgelegen Haga-ziekenhuis vervoerd.

Bergingsbedrijf Vreugdenhil heeft beide voertuigen afgesleept. Aannemer BAM komt de poller van de rijstrook richting Dedemsvaartweg vervangen, tot die tijd dienen hulpdiensten en lijnbussen over dezelfde rijstrook de poller te passeren (Video en foto's: Dejan Jeremic)

FuFi6t.jpg

Uy1JxU.JPG

NfpmXe.jpg

nAn600.JPG

5XyPre.JPG

lJj32O.JPG

uZsggY.JPG

q8bNPz.JPG

Maandag 21 juni:

Vanmiddag is er weer een voertuig op de poller gebotst; ditmaal een bestelwagen. Het voertuig liep veel schade op. (Foto's: Duncan van Gijsen)

ceyAhg.jpg

nUAQiD.jpg

Vrijdag 25 juni:

Vanmorgen is weer een bestelwagen op de poller geklapt. Ook dit keer met veel schade aan voertuig en poller tot gevolg. Er vielen ook dit keer geen gewonden. Het zou inmiddels de 19e auto zijn die op de poller is gebotst. (Foto's: Dean de bood)

vIks7I.jpg

QiRIrk.jpg

1WuIUB.jpg

sw8kAn.jpg

E2ddo0.jpg

OseuQ6.jpg

EvSblG.jpg

Zaterdag 26 juni:

Een ouder echtpaar botste zaterdagochtend op de poller. Het zou inmiddels de 20e auto zijn die op de poller is gebotst.  Beide inzittenden zijn door personeel van de ambulancedienst onderzocht en daarna naar het ziekenhuis vervoerd. (Foto's: Dejan Jeremic)

Frs83W.JPG

5yXrZH.JPG

iaHoht.JPG

3a6fG7.JPG

WukNjj.JPG

Htw0Dj.JPG

FTUdol.JPG

Ook zaterdagmiddag heeft een personenauto een onzachte 'aanvaring' gehad met de poller. De auto raakte ook nu flink beschadigd, maar dit keer vielen er geen gewonden. (Foto's: Anneke van Ballegooijen, Via Whatapp en Joris Verhagen)

lG8ZFM.jpg

KMzpEM.jpg

S0tW0S.jpg

oHeZyP.jpg

Maandag 28 juni

Ook vandaag ramt een automobilist weer de poller. Zowel de auto als de poller lopen flinke schade op. (Foto's: Nick van der Toorn)

cmsGYK.jpg

O9xh6U.jpg

Sf6MOu.jpg

Rond 15:30 ramt een Mercedes op hoge snelheid de poller. Daardoor wordt het ding deze keer 'ontworteld'. De bemanning van een ambulance die op dat moment toevallig in de tegenovergestelde richting rijdt, verleent eerste hulp. Na korte tijd is er een tweede ambulance ter plaatse, die de zorg voor de bestuurder overneemt. (Foto's: Nick van der Toorn)

pHjkBE.jpg

0y8A7P.JPG

StCScv.JPG

8JWMV3.JPG

VmkJ9F.JPG

uJaf5A.JPG

Vrijdag 20 augustus: 

Na een lange tijd rust is er vanmiddag rond twee uur toch weer een auto op de poller gereden, nadat het voertuig (volgens getuige) achter een bus aan was gereden. Verkeersregelaars hebben de bestuurder nog een stopteken gegeven, maar dit werd niet gezien of genegeerd met het ongeval tot gevolg. Het zou gaan om nummer 25. Er raakte niemand gewond. (Foto's: Danny, Maaike en via de Whatsapp tiplijn)

Donderdag 26 augustus: Vanavond rond kwart over acht was het weer raak bij de bussluis. Deze keer heeft een Albert Heijn bus de poller over het hoofd gezien. Gelukkig zijn er geen gewonde(n) gevallen. (Foto's: Danielle, Fenneke, een Tim de Kleijn) 

AYxo3l.jpg

FJsT1Y.jpg

fgL5pE.jpg

E6jeIQ.jpg

SAImmN.JPG

46CPYl.JPG

Vrijdag 27 augustus: vanavond rond half twaalf is een personenauto met een (volgens getuigen) flinke snelheid op de poller gebotst. De bestuurder heeft nog geprobeerd te vluchten, maar is vrijwel meteen aangehouden door agenten die tijdens de botsing in de directe omgeving waren. Volgens meerdere getuigen verkeerde de man duidelijk onder invloed. Berger Vreugdenhil heeft de auto, die zwaar beschadigd was, afgevoerd. Strukton heeft het wegdek gereinigd. Het betreft het 27e voertuig dat op de poller is gebotst. Update: de politie meldt dat de bestuurder op het bureau heeft geweigerd een ademanalyse af te laten nemen. (Video en foto's: Herman van der Wouden en Tim de Kleyn)

lWP5xq.jpg

j9fhBt.JPG

BenuB5.jpg

LE8PQT.jpg

HuUaD5.jpg

VVgVCm.JPG

k2LE5h.jpg

kISpO5.jpg

Maandag 13 september 2021: Eind van de avond is nummer 28 tegen de poller aan gereden, ondanks de aanwezige verkeersregelaars. De ochtend erna is een bedrijf ter plaatse geweest om de poller nader te inspecteren c.q. te repareren. (Foto's: Via de Regio15.nl tiplijn)

khlu3A.jpg

YiSFkz.jpg

fQ4LPG.jpg

Zondag 3 oktober 2021: Rond twaalf uur vanmiddag is nummer 29 tegen de poller aangereden. Niemand raakte gewond. (Foto's: Duncan van Gijzen)

ooQZ4v.jpg

MTHOez.jpg