Brandweer tijdens oud & nieuw op de grens van capaciteit | Regio15.nl

Brandweer tijdens oud & nieuw op de grens van capaciteit

De brandweer Haaglanden heeft tijdens de afgelopen jaarwisseling op de grens van zijn capacteit gewerkt. Door overbelasting van het personeel, sommige hulpverleners werkten de hele dag, dreigden de openbare veiligheid en hun eigen veiligheid in gevaar te komen.

De harde conclusies staan in een evaluatierapport dat de Hulpverleningsregio Haaglanden (HRH) zelf opstelde naar aanleiding van de hectische jaarwisseling.

De extreme werkdruk was het gevolg van een toename van het aantal incidenten. Tijdens oud en nieuw moest de brandweer 1540 keer uitrukken, tegen ruim 1000 keer het jaar ervoor. ‘Bij een vergelijkbare toename ontstaat een belasting die de capaciteit van de brandweer ver te boven gaat,’ waarschuwen de opstellers van het rapport.

In geen enkele andere regio kreeg de alarmcentrale zoveel meldingen als in Haaglanden. Meer dan de helft van alle uitrukken had plaats in de gemeente Den Haag. De drukte had onder meer te maken met het grote aantal autobranden dat de hulpdienst moest blussen.

De brandweer kreeg tijdens de hectische jaarwisseling regiobreed ongeveer 10 procent van het totale aantal jaarlijkse meldingen te verwerken. Vooral de uren rond middernacht vormden een ware beproeving. Niet alleen voor de alarmcentrale waar de meldingen binnenstroomden, maar ook voor de mensen op straat. Zij werden tijdens hun werkzaamheden dikwijls gehinderd door dronken omstanders die zwaar vuurwerk gooiden.

De HRH onderzoekt maatregelen om te voorkomen dat het personeel tijdens de komende jaarwisseling opnieuw over de kling wordt gejaagd.

Archieffoto oud & nieuw 2007 - 2008: Ricardo Bonsang