"Brandweer rukt bewust traag uit" | Regio15.nl

"Brandweer rukt bewust traag uit"

brandweer-lampen

In het Algemeen Dagblad van zaterdag 22 september staat op pagina 4 een groot artikel "brandweer rukt bewust traag uit", waarin een aantal Haagse brandweerlieden klaagt over het 'feit' dat zij soms niet mogen uitrukken naar gebieden waar de brandweerlieden van huis moeten komen.


In het artikel wordt als voorbeeld gesteld dat de post Loosduinen niet uitrukt naar Wateringen. Dat is onzin: al een kleine 20 jaar werken de posten in de regio Haaglanden nauw samen, en zijn de gemeentegrenzen niet bepalend meer. Dit is in 1993 begonnen onder de projectnaam "Groot Wassenaar" en een aantal jaar geleden geformaliseerd sinds het opgaan van alle gemeentelijke brandweren in de "Veiligheidsregio Haaglanden". De brandweer in de regio is dus één grote organisatie geworden, die niet meer direct wordt aangestuurd door de burgemeesters van de diverse gemeenten, maar door de regionaal commandant brandweer en het algemeen bestuur van de veiligheidsregio. In de praktijk betekent dit dat alle posten in de regio 'dezelfde baas' hebben en volgens dezelfde regels en procedures werken.

In de regio Haaglanden zijn er brandweerposten die permanent bezet zijn ('gekazerneerd'), posten waar de bemanning van huis opkomt ('geconsigneerd'), en combinaties daarvan. Zo zit er op de post Wassenaar overdag een ploeg op de kazerne, maar komen de brandweerlieden 's avonds op van huis. De post Leidschendam-Voorburg wordt overdag door een beroepsbemanning gevuld, maar daarvan gaat een deel 's avonds naar huis. Hun plaatsen worden dan ingenomen door gekazerneerde vrijwiliigers, die dus vervolgens de nacht op de kazerne doorbrengen. En zo zijn er meer combinaties mogelijk.

Geconsigneerde brandweermensen worden verplicht om binnen een bepaalde straal rond de kazerne te blijven, en om op te komen zodra de pieper gaat. Daar staat dan meestal een 'consignatie vergoeding' tegenover. Op die manier kan een bepaalde uitruktijd gegarandeerd worden, tegen redelijke kosten voor de belastingbetaler.

Kazerne volgorde tabel
Een melding wordt door de centralist uitgegeven aan de eerst beschikbare kazernes volgens de 'kazerne volgordetabel' KVT. Zoals de naam al zegt: daarmee selecteert de computer in de alarmcentrale in feite de posten die als eerste ter plaatse kunnen zijn; gebaseerd op de coordinaten van de melding. Bij die berekening wordt de "reistijd" van huis naar de kazerne (voor de geconsigneerde posten) overigens meegewogen. Dat  houdt in (om een sprekend voorbeeld te noemen) dat bij een melding op de Prinses Mariannelaan in Voorburg standaard niet de brandweer Leidschendam-Voorburg wordt gealarmeerd, maar in plaats daarvan juist de posten Den Haag-Leidschenveen en Rijswijk. In dat deel van Voorburg zijn zij immers sneller ter plaatse dan Leidschendam-Voorburg zelf. Anders gezegd: gemeentegrenzen en 'het is grondgebied van' zijn sinds "Groot Wassenaar" niet bepalend meer: alleen wie het snelst ter plaatse kan zijn.

P2000
Met behulp van de computer (het "GMS systeem") wordt de melding dan naar de geselecteerde posten verstuurd. Gelijktijdig, dus - zowel de gekazerneerden als de geconsigneerden krijgen de melding op exact hetzelfde moment op de piepers binnen.

Het is tegenwoordig eenvoudig te controleren welke posten op welk moment gealarmeerd worden, omdat het brandweer alarmeringssyteem P2000 via allerhande internet sites te volgen is. Dit systeem wordt landelijk gebruikt om zowel de geconsigneerden thuis te alarmeren, als ook de permanent bezette posten. In beide gevallen beschikken de brandweerlieden over 'piepers' aan de broekriem; terwijl de permanent bezette posten (binnen Haaglanden) vaak ook zijn voorzien van een omroepinstallatie die de melding met behulp van een spraak synthesizer voorleest of de melding op een lichtkrant weergeeft.

Uiteraard heeft een gekazerneerde post daarna de wagens sneller op straat. Waar de geconsigneerde brandweermensen tijd kwijt zijn met het naar de kazerne toe rijden, kan de gekazerneerde bemanning direct in de wagen klimmen en uitrijden. Maar in een uitgestrekt gebied als het Westland zijn desondanks de voertuigen van de geconsigneerde posten meestal sneller ter plaatse, omdat zij vanaf de kazerne minder afstand hoeven af te leggen. Wat ze aan vertraging oplopen door van huis te moeten komen, maken zij dus vaak weer goed doordat zij minder kilometers naar het adres toe hoeven te rijden. Of: omdat ze een snellere/binnendoor route naar het brandadres weten.

Nooit gestuurd ?
In het AD artikel worden de Haagse brandweerlieden Gootjes en Nies geciteerd, die zeggen dat Den Haag-Loosduinen de burgers van Wateringen snel van dienst kan zijn, maar nooit gestuurd wordt. Dit is klinkklare onzin. Een ieder die de moeite neemt om via de link http://www.monitor.frankieplankie.nl/index.php?regio=152%3B&audio=none&include=none&exclude=none&city=0 de meldingen een paar dagen te volgen, zal zien dat bij een melding "binnenbrand" altijd twee posten in 1 pagerbericht -exact tegelijkertijd- gealarmeerd worden. Het maakt daarbij niet uit of dat twee geconsigneerde posten zijn, twee gekazerneerde of een combinatie - alleen wie er het snelste kan zijn volgens de kazerne volgordetabel. Zo heeft het bijvoorbeeld weinig zin om Loosduinen naar een melding in 's-Gravenzande te sturen: de brandweermensen die van huis opkomen zijn sneller ter plaatse, ondanks de paar minuten tijdwinst die Loosduinen als gekazerneerde post heeft.

Regio15 volgt de bewegingen van de brandweer natuurlijk al jaren op de voet. Ook luisteren we op straat regelmatig op C2000 mee; als we bij 'melding 1' staan en er komt een melding '2' aan de andere kant van de stad - door de speakers van de brandweerwagens is alles dan prima te volgen. Nooit hebben we gezien of gehoord dat de gekazerneerde posten later gealarmeerd worden (of: uitrukken) voor een melding 'binnenbrand' - want ook dat moment van uitrukken is makkelijk te controleren door het geluid van de sirenes in de stad. Bovendien geven de voertuigen bij vertrek een 'status' via het C2000 systeem, en melden zij zich via spraak bij de alarmcentrale. Beide handelingen worden (inclusief de exacte tijd) vastgelegd, en zijn dus eenvouding achteraf te controleren. De positie van brandweervoertuigen is 'live' op de kaart te volgen, zodat er ook over de genomen route geen verwarring kan bestaan.

Het 'verlaat alarmeren van een tweede post' gebeurt alleen als er eerst een 'automatische melding' binnenkomt (waarvoor conform procedure maar 1 post gealarmeerd wordt) die later wordt opgeschaald naar 'binnenbrand'. Maar datzelfde geldt ook voor meldingen binnen de stedelijke gebieden: een automatische melding betekent standaard '1 autospuit' en pas als er een indicatie is dat er daadwerkelijk brand is wordt er alsnog een tweede autospuit van een andere post aan de melding toegevoegd.

Als we het hebben over Wateringen vs. Loosduinen: zie bijvoorbeeld deze nieuwsitems:

Middelbrand na blikseminslag en de P2000 alarmeringen die erbij horen.
Middelbrand in kas Poeldijkseweg Wateringen (dat was al in 2009)
Middelbrand Poeldijkseweg en de P2000 alarmeringen die erbij horen (code 'WT' is Wateringen en 'GV' is Den Haag)

Dit 'in 1 keer alarmeren van meerdere autospuiten' is juist iets waarin Haaglanden al jaren wezenlijk verschilt van een aantal andere regio's in het land. Het is in sommige regio's nog gebruikelijk dat er 1 autospuit gealarmeerd wordt; en pas als die aangeeft dat het 'middelbrand' is wordt er een tweede gealarmeerd. In Haaglanden is het sinds 1993 dus al procedure om gelijk bij de eerste alarmering twee autospuiten te sturen (en als de tweede niet nodig blijkt te zijn, keert die dus terug).

Wat de beweegredenen voor het in de publiciteit brengen van dit verhaal ook moge zijn: het verhaal "we kunnen er als eerste zijn maar er komt geen oproep" (quote uit het AD artikel) is voor de regio Haaglanden aantoonbaar niet op waarheid gebaseerd. Mogelijk hebben beide brandweermensen slechts een publiciteitsstuntje willen uithalen, door te proberen of een dergelijk verhaal in de krant gepubliceerd zou gaan worden.

Update 16:45: Carla van der Wal heeft regio15 gebeld en geeft aan dat het artikel landelijk gezien moet worden. Dus: dat er indicaties zijn dat de situatie zoals die in het artikel gesteld wordt, wel degelijk voorkomt in delen van Nederland. Ik van mijn kant heb dus aangegeven waar ik deze reactie op gebaseerd heb - en dat die dus alleen op Haaglanden slaat.