Vrij baan voor hulpdiensten | Regio15.nl

Vrij baan voor hulpdiensten

t-jfa 008Weg met de verkeersdrempels in de moeilijk bereikbare stadswijken. Dat heeft het gemeentebestuur besloten. Politie, brandweer en ambulance krijgen het in Den Haag nu makkelijker om snel hulp te bieden waar dat nodig is.

 

In zeven straten wordt de maximumsnelheid van dertig naar vijftig kilometer per uur verhoogd, ook worden de verkeersdrempels weggehaald. 

Vooral dat laatste is erg belangrijk, omdat de verkeershindernissen, bedoeld om de snelheidsbeperking af te dwingen, in het verleden vooral brandweerwagens soms klem lieten lopen. De straten waar de doorgang nu wordt vereenvoudigd, zijn de Badhuisstraat, Duinstraat, Hoefkade, Mozartlaan, Schalkburgerstraat, Steenwijklaan en de Willem de Zwijgerlaan.

De wegen zijn onderdeel van de hoofdroute voor de hulpdiensten. In geval van een uitslaande brand kan de brandweer via deze route snel een wijk inrijden. De hoofdroute werd in 2004 vastgelegd, maar bleek in de praktijk al snel niet helemaal te voldoen. Het probleem is dat een deel van de hoofdroute over wegen gaat waar maar dertig gereden mag worden.

De hulpdiensten en de gemeente hebben nu een nieuwe hoofdroute gemaakt. Deze route gaat door ruim vijftig straten met een dertig kilometerzone. Uit een nadere analyse bleek dat de zeven genoemde straten problematisch waren voor de hulpdiensten.

Bron: AD