Officiële opening helicopterdek Haga Leyweg | Regio15.nl

Officiële opening helicopterdek Haga Leyweg

20130627-hagaleyweg-kopt-DSC 1451Den Haag - Het HagaZiekenhuis locatie Leyweg heeft vanmiddag, met de landing van een traumahelikopter, officieel het nieuwe helikopterdek in gebruik genomen.


Voorheen landde de traumahelikopter altijd op het grasveld voor het ziekenhuis. Door de nieuwbouw van het ziekenhuis en de opening van de nieuwe spoedeisende hulp, uitgerust met drie traumakamers en de meest geavanceerde CT-scan, is er een helikopterplatform gebouwd op het dak van het Haga Spoedplein.

Het Haga Spoedplein is onderdeel van het Traumacentrum West Nederland. Dat betekent dat het HagaZiekenhuis bij grote rampen en crises altijd paraat staat om veel slachtoffers tegelijk op te kunnen vangen. De traumahelikopter wordt primair gebruikt voor de transport van een Mobiel Medisch Team (MMT). Patiënten worden alleen bij uiterste noodzaak per helikopter vervoerd.

Het MMT bestaat uit een drietal personen: een arts (anesthesioloog of traumachirurg), een piloot en een verpleegkundige. De arts en verpleegkundige zijn opgeleid om specialistische medische hulp buiten het ziekenhuis te verlenen, bijvoorbeeld bij een groot ongeval op de snelweg.

Als de traumahelikopter bij een incident is geland, bieden de arts en verpleegkundige direct hulp, de piloot blijft altijd bij de helikopter. De verpleegkundige heeft eigenlijk twee taken; tijdens de vlucht een ondersteunende vliegtechnische taak en bij het incident assisteert de verpleegkundige de arts. Als het nodig is kan de arts van de helikopter met de ambulance mee rijden naar het ziekenhuis. De piloot en verpleegkundige vliegen in dat geval met de traumahelikopter naar het ziekenhuis om de arts aldaar weer op te halen.

Een Helicopter Landing Officer (HLO) assisteert bij de landing bij het ziekenhuis. Wanneer een helikopter op een ziekenhuis landt dient men een HLO ter beschikking te hebben. Wanneer er tijdens de opstijg- of landingsprocedure iets mis gaat, kan de HLO ingrijpen.

Foto's: Robert Johnson

w-DSC 1451

w-DSC 1516

w-DSC 1568

w-DSC 1592

w-DSC 1603

w-DSC 1627

w-DSC 1693