Dieptebom tot onploffing gebracht op strand | Regio15.nl

Dieptebom tot onploffing gebracht op strand

PEEN6887 - Version 2t-PEEN6887Den Haag - Een dieptebom is vanavond op het strand van Scheveningen tot ontploffing gebracht.

De dieptebom werd door vissers op de Noordzee opgevist en meegenomen naar de haven van Scheveningen. Daar werd melding gemaakt van de vondst en werd de bom overgedragen aan de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD).

Deze Britse dieptebom, die normaliter in groepen van 24 in een ruitvormig patroon werd afgeschoten vanuit een Hedgehog aan boord van een marineschip, werd door de EODD ter plaatse onderzocht. Toen duidelijk werd dat deze geen direct gevaar vormde werd deze door de EODD meegenomen in een strandpolitiejeep naar veilig terrein. Helaas kwam deze strandjeep door een storing in de 4-wiel aandrijving vast te zitten in het mulle zand. Daardoor werd de dieptebom het laatste stuk gedragen.

Ongeveer 500 meter vanaf de strandopgang Zwarte Pad werd de dieptebom ingegraven tegen de duinen. Enige tijd later werd deze daar gedetoneerd. Door nog onbekende oorzaak ontstond er geen detonatie maar vond er deflagratie plaats. Dit houdt globaal in dat er in plaats van een explosie een relatief langzame verbranding van de springlading plaats vindt. Hierdoor was de knal en de stofwolk een stuk kleiner dan verwacht werd.

Uiteindelijk is de explosieve lading wel in zijn geheel verbrand, en was er dus geen tweede 'plof' noodzakelijk.

Video: Dejan Jeremic


Foto's: Rene Hendriks, Ruben van Essen en Dejan Jeremic

w-Dieptebom-R-1

w-Dieptebom-R-2

w-Dieptebom-1

w-Dieptebom-2

w-Dieptebom-3

w-Dieptebom-4

w-Dieptebom-5

w-Dieptebom-6

w-Dieptebom-7

w-Dieptebom-R-3

w-PEEN6884

w-PEEN6886

w-PEEN6889

w-Dieptebom-R-4