Brandweerman in gevaar tijdens inzet | Regio15.nl

Brandweerman in gevaar tijdens inzet

Ademlucht SBF 858408  1 t-Ademlucht SBF 858412Regio - Tijdens de grote brand in de parkeergarage aan de Brueghelstraat is één van de aanwezige brandweermensen door het oog van de naald gekropen.


Tijdens een brand maken brandweermensen gebruik van moderne apparatuur en kleding, die ze beschermt en in staat stelt om in een brandend gebouw rond te lopen. Deze uitrusting is letterlijk van levensbelang; zonder die beschermmiddelen houdt het menselijk lichaam het niet uit in een dergelijke gevaarlijke omgeving.

Begin 2013 heeft de veiligheidsregio Haaglanden een order getekend bij de firma Dräger voor de levering van nieuwe sets ademluchtapparatuur. Dan hebben we het over 'de flessen op de rug', de maskers die op het gezicht worden gedragen en de helmen waar het masker aan vast geklikt wordt. Overigens was deze order ter vervanging van de bestaande Dräger apparatuur; de regio Haaglanden is al decennia lang een Dräger klant en heeft in de loop van de jaren al diverse types in gebruik gehad.

Een van de voordelen van het nieuwe model was de snelsluiting waarmee de flessen ademlucht op de rugplaat kunnen worden vastgezet. In het verleden werden de flessen met een fors (stevig) stuk schroefdraad aan de rugplaat vastgemaakt, maar door de snelsluiting kunnen de flessen nu sneller worden gewisseld. En juist met die nieuwe snelsluiting lijkt iets mis. In de afgelopen periode is het een paar keer voorgekomen dat een ademlucht cylinder van het toestel afbrak, nadat de gebruiker ervan ergens tegenaan gestoten was (en dat 'stoten' kan gebeuren, als je op de tast in een donkere ruimte rondloopt). Dat is zeer ernstig, want de drager van de ademluchttoestel staat opeens zonder veilige lucht; zoals nu midden in een parkeergarage gevuld met hitte en dikke zwarte rook. Een teug lucht inademen kan betekenen dat je longblaasjes verbranden of je een hoop giftige gassen binnen krijgt.

Juist daarom moet de ademlucht apparatuur aan de hoogte kwaliteitseisen voldoen. Sinds de invoering van de nieuwe types ademluchtapparatuur is het onderhoud, vullen en testen daarvan binnen Haaglanden zelfs in één kenniscentrum gecentraliseerd. Daar werken medewerkers die tot een hoog kennisniveau zijn opgeleid en die over de beste apparatuur beschikken. In de praktijk krijgen de kazernes dus gevulde en door-en-door geteste toestellen vanuit die ademluchtwerkplaats aangeleverd. Daar vertrouwen zij op, en daar moeten zij ook op kunnen vertrouwen. Maar: de ademluchtwerkplaats kan falen van de uitrusting als gevolg van een eventuele constructiefout of zwakte natuurlijk niet voorzien of voorkomen.

Sinds de ingebruikname van het nieuwe type is het in de regio Haaglanden nu 3 keer voorgekomen dat een cylinder van de rugplaat brak - 2 keer tijdens 'realistisch oefenen', en nu 1 keer tijdens een operationele inzet. Uiteraard heeft de brandweer dit probleem onmiddelijk bij de leverancier aangekaart, en die is bezig om uit te zoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren. Om herhaling te voorkomen wordt  de ademluchtfles gemodificeerd - waarbij er een zwaardere versie van de koppeling op gezet wordt, die als het goed is niet meer af kan breken. In ieder geval kan gesteld worden dat degene die nog met de ongemodificeerde versie werken vrijwel zeker een risico lopen tijdens complexe inzetten. Daarom heeft de regio Haaglanden afgelopen zondag een herverdeling uitgevoerd, waarbij in ieder geval alle eerstelijns voertuigen zijn voorzien van de gemodificeerde versie van de ademlucht cylinders.

w-Ademlucht SBF 858408

Er zijn in de regio Haaglanden dus twee types ademluchttoestel in gebruik: met en zonder gemodificeerde cylinder. De flessen met modificatie worden sinds zondag op de eerstelijnsvoertuigen gebruikt. Maar bij een forse brand (zoals de parkeergarage, of het schip in Scheveningen) worden ook reserve voertuigen ingezet, of zijn er extreme hoeveelheden ademlucht cylinders nodig. Als er besloten wordt dat de niet-gemodificeerde flessen niet meer gebruikt mogen worden, heeft dat dus voorlopig negatieve gevolgen voor de slagkracht.

De veiligheidsregio Haaglanden beschikt over 1700 ademlucht flessen. Deze zijn deels gemodificeerd, en een deel nog niet. Een woordvoerder van de VRH laat weten dat het onduidelijk is wanneer de modificatie voltooid kan worden, ook omdat dat te maken heeft met de beschikbaarheid van voldoende vervangende onderdelen. Tot die tijd wordt eventueel een brand mogelijk ook sneller opgeschaald naar 'middelbrand' of hoger, om op die manier meer gemodificeerde ademluchtsets ter plaatse te krijgen.

De politie onderzoekt overigens de oorzaak van de brand. Als deze brand inderdaad aangestoken zou zijn, heeft de brandstichter dus achteraf bijna de dood van een brandweerman op zijn geweten.... In dit geval was het een 'geluk bij een ongeluk' dat de brandweerman redelijk dicht bij de uitgang stond op het moment dat het misging. De bewuste brandweerman heeft (mede daardoor) geen verwondingen aan het incident overgehouden, maar zal wel ontzettend geschrokken zijn. Dit had ook heel anders af kunnen lopen.

Zie voor een video van het quick-connect systeem hier een video op Youtube.

Video: Sander Paardekooper

w-Ademlucht SBF 858413