"Wie heeft de grootste" live te volgen | Regio15.nl
  • Dutch
  • English
DutchEnglish

"Wie heeft de grootste" live te volgen

Den Haag - Het is waarschijnlijk met moeite aan een buitenlander uit te leggen: de traditie van de jaarlijkse enorme brandstapels op het strand ten noorden en zuiden van de haven.


Gemakshalve kan een 'buitenlander' ook een Amsterdammer of iemand uit Hengelo zijn, in dit geval :) De traditie is inmiddels zelfs opgenomen op de lijst van 'immatrieel cultureel erfgoed'.

Maar hoe dan ook: elk jaar strijden Scheveningen en Duindorp weer om de eer: wie heeft dit jaar de hoogste brandstapel ? En exact op het moment van de jaarwisseling worden beide stapels in brand gestoken.

Maar voordat het zover is moet er heel wat werk verzet worden. Honderden, duizenden afvalpallets moeten in de maanden voorafgaand aan Oud en Nieuw verzameld worden. Die moeten naar het strand gebracht worden; omhoog gebracht met verhuisliften en verreikers en vervolgens handmatig verder opgestapeld worden. Deze klus zal bij de bouwers zorgen dat een hoop van de kerst-kilo's weer snel verdwenen zijn.

De bouw van de twee stapels is live (en: vanaf de warme bank) goed te volgen via de webcams van Scheveningen Live:

Scheveningen: http://www.scheveningenlive.nl/boulevard-webcam/
Duindorp: http://www.scheveningenlive.nl/evenementen-webcam/

Vorig jaar kwam één van de stapels bij het omvallen relatief dicht in de buurt van toeschouwers. Dat zorgde bij de gemeente Den Haag voor een discussie rond de veiligheid. Nu wil niemand dat toeschouwers brandende pallets op hun kop krijgen, maar de plek is juist jaren geleden na overleg gekozen omdat de vreugdevuren 'binnen de bebouwde kom' gevaar opleverden voor de toeschouwers en omliggende bebouwing. Als de vuren op het strand ook niet meer toegestaan zouden worden of qua omvang aan banden worden gelegd, is het logisch dat de vuren weer naar de bebouwde kom terug gaan. Overigens: ook met de kleinere vreugdevuren binnen de bebouwde kom gaat het soms fout.

Meer informatie over de vreugdevuren en de bouwers is te vinden op Facebook: http://www.facebook.com/pages/Duindorp-Vreugdevuur/609396905790317 (Duindorp) en http://www.facebook.com/vreugdevuur.scheveningen (Scheveningen). Er is ook een Facebook pagina die zich richt op het behouden van de traditie van de 2 vreugdevuren.

Foto's: Shane Alder, Nick van der Toorn, Robert Johnson en Ivar Gieles

Scheveningen 30-12:
w IMG 8271

w IMG 8276

w IMG 8278

w IMG 8282

w IMG 8288

Update 31-12: De mannen van Scheveningen hebben lekker doorgestapeld (foto's: Rene Hendriks)
w PEEN4242

w PEEN4254

Duindorp 30-12:

w IMG 9916

w IMG 9917

w IMG 9919

w IMG 9927

w IMG 9930

w IMG SCH

w IMG SCH2

w IMG SCH3

Update 31-12: de stapel van Duindorp komt inmiddels boven de duinen uit (foto's: Rutger van der Linden en Rene Hendriks)
w DSC 0682

w DSC 0679

w PEEN4268

w PEEN4270

w PEEN4278

w IMG DD

w IMG DD2

w DSC DD