Grote alcoholcontrole Koningskade Den Haag | Regio15.nl

Grote alcoholcontrole Koningskade Den Haag

img_2029-thumbIn de nacht van vrijdag 12 op zaterdag 13 februari hield Politie Haaglanden een aantal grote alcoholcontroles in de regio. Het korps sloot daarbij aan bij de Europese landelijke alcoholcontrole die afgelopen weekend plaatsvond. Ook de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) ondersteunde de actie en richtte de controle vooral op het betaalde vervoer (met name taxi’s).



De grootste controle vond plaats op de Koningskade ter hoogte van het Provinciehuis. Het streven was om tot een 100% controle te komen. Dit hield in dat er drie verkeersstromen werden gecontroleerd:

a. verkeer komende uit de richting van de Zuid-Hollandlaan, in de richting van de Raamweg;
b. verkeer komende uit de richting van de Raamweg, in de richting van de Zuid-Hollandlaan;
c. verkeer komende uit de richting van de Dr. De Kuyperstraat, in de richting Koningskade;

Ten behoeve van deze controle werden maar liefst meer dan 30 politiefunctionarissen, deels nog in opleiding, ingezet, plus een tweetal functionarissen van de IVW. Ter plaatse was een Hulpofficier van Justitie aanwezig. Er werden ook nog 3 motorrijders ingezet, die moesten letten op bestuurders die de alcoholcontrole probeerden te ontlopen en die hen vervolgens alsnog naar de controleplaats moesten begeleiden.

Per richting, zoals hier boven genoemd, werden er middels dranghekken 8 controleplaatsen gecreëerd. Totaal waren dat dus maar liefst 24 controleplaatsen.

De opzet was dat zodra de Dräger, zoals het voorselectieapparaat heet, de indicatie gaf dat een bestuurder meer had gedronken dan wettelijk is toegestaan, deze persoon zou worden aangehouden en onder begeleiding van de betreffende agent naar Bureau Overbosch zou worden vervoerd, teneinde daar aan het ademanalyse-apparaat een tweede test te moeten ondergaan. De auto werd zo lang gestald op het parkeerterrein naast het Provinciehuis.

Voor de wettelijke maatstaven verwijzen wij u naar onze vorige reportage over een grootschalige alcoholcontrole. Deze vind u hier.

De controle begon rond 23.30 uur met een briefing in het bedrijfsrestaurant van Bureau Overbosch aan het Vlaskamp in Den Haag. Daar werd door verschillende functionarissen uitgelegd hoe de opbouw van de controleplaats zou gaan verlopen, waarop gelet moest worden, wat men zeker niet moest vergeten te doen etc.

Video en foto's: Sander Paardekooper
{flv}20100213{/flv}

img_2015

Rond middernacht was de briefing ten einde en verplaatste het geheel zich naar de controlelocatie.
img_2025

{flv}20100213b{/flv}

img_2035

img_2040

img_2044

img_2061

img_2081

Daar vonden al gauw de eerste aanhoudingen plaats. Dat liep met name na 02.00 uur ineens enorm op. Zodanig dat vanwege alle agenten die de aangehouden personen naar bureau Overbosch moesten begeleiden, op een gegeven moment nogal wat controleplaatsen niet bezet bleken.

Ook op Bureau Overbosch zelf werd het nogal druk met aangehouden personen die op het ademanalyseapparaat moesten blazen. Vandaar dat vanaf enig moment is besloten dat de volgende aangehouden personen naar Bureau Jan Hendrikstraat moesten worden vervoerd.

De meeste gecontroleerde personen reageerden meewerkend, zelfs als zij aangehouden werden. Een enkeling reageerde na de aanhouding zijn frustratie verbaal af op de politiemensen. Een van de aangehouden personen moest zelfs in de transportboeien mee naar het bureau. Een van de dingen waarover hij zich beklaagde, was dat hij in aanwezigheid van zijn partner werd aangehouden en naar het bureau moest, terwijl thuis twee kinderen lagen te slapen.....

Degenen die niet gedronken hadden kregen overigens als beloning de bekende 'BOB-sleutelhanger'.

img_2038

img_2083

Naast de alcoholcontrole waren 2 inspecteurs van het IVW ter plaatse en hebben zij 21 taxi's volledig gecontroleerd (technisch, banden, papieren, administratie etc). Hierbij zijn 4 boeterapporten geschreven, 3 voor het verlopen van de werkmap en 1 voor het niet invullen van de rij- en rusttijden. Daarnaast is er 1 boete (mulder) gegeven voor een verlopen APK. Ook zijn er diverse waarschuwingen gegeven voor kleinere overtredingen. Naast de 21 taxi's die volledig zijn gecontroleerd zijn er vele taxi's steekproefsgewijs gecontroleerd.

img_2033

img_2062

In de loop van de nacht werd een bestuurder aangehouden die volgens de Dräger onder invloed bleek, maar wiens voertuig bovendien grote schade aan de zijkant had. Het vermoeden bestond dat deze zeer recentelijk was doorgereden na een aanrijding. Hij zou de schade 'geregeld' hebben met de tegenpartij, maar kon daarvan vreemd genoeg geen personalia verschaffen. Zijn auto werd door de politiekraan voor nader onderzoek naar bureau Zichtenburg afgevoerd.

Na onderzoek bleek dat dit voertuig was aangereden door een tram in Rotterdam. Dat is nagegaan en dat verhaal klopte met de schade. Schade is alleen plaatwerk en niet de wielen, dus de auto is weer teruggegeven aan de eigenaar.

img_2067

img_2071

Tegen het einde van de controle op de Koningskade werd een jonge automobilist staande gehouden, die zich allereerst aan de controle had proberen te onttrekken door een verboden rijrichting in te slaan en vervolgens zelfs een stuk te spookrijden. Een motorrijder van de politie had hem al snel in de smiezen en leidde hem alsnog langs de controle. Eenmaal bij de controle bleek de bewuste bestuurder ook nog eens flink onder invloed. Naast een aanhouding en test op het ademanalyse-apparaat op het bureau, leverde hem dat ook nog eens twee processen-verbaal op, samen goed voor € 150,00.

img_2075

img_2078

Bij de controle op de Koningskade moesten 828 bestuurders blazen en daarvan werden er 22 aangehouden op verdenking van overtreding van artikel 8 van de Wegenverkeerswet. Uiteindelijk bleken 16 daarvan daadwerkelijk teveel te hebben gedronken en zij werden getrakteerd op een proces-verbaal. Drie van hen waren beginnende bestuurder.

Totaal moesten bij alle controles 1500 bestuurders aan een blaastest meewerken. Uiteindelijk kregen 25 automobilisten een proces-verbaal, omdat zij teveel alcohol hadden gedronken.

Politie Haaglanden controleerde ‘s-middags ook op de Erasmusweg ter hoogte van de Schoutendreef en ’s-nachts op de Sylvain Poonsstraat in Wateringen. Voor die reportage, zie hier