Panden ingestort na gasexplosie Jan van der Heijdenstraat | Regio15.nl

Panden ingestort na gasexplosie Jan van der Heijdenstraat

Den Haag - In de Jan van der Heijdenstraat is na een vermoedelijke (gas)explosie een deel van een pand ingestort.


Omstreeks tien over vier werd door omwonenden een explosie gehoord. Toen bleek dat de gevel van een portiek naar beneden was gestort. Grotere brokstukken liggen tot ongeveer de middenberm van de Jan van der Heijdenstraat, kleinere zijn nog verder weggeslingerd.

Meteen werden meerdere hulpdiensten naar de plek van het ongeval gestuurd. De hulpdiensten schaalden meteen op naar 'middel hulpverlening' en door de hulpdiensten en autoriteiten werd 'Grip 2'  afgekondigd. Niet veel later werd er zelfs opgeschaald naar 'grote hulpverlening'.

Er zouden nog mensen onder het puin liggen. Reddingwerkers zijn ter plaatse en meer hulpverleners zijn er uit onze en andere regio's onderweg.

De politie heeft de Jan van der Heijdenstraat en de zijstraten afgesloten. Hulpdiensten rijden af en aan. Ambulances uit meerdere regio's zijn ter plaatse. Ook veel brandweervoertuigen ter plaatse.

Bewoners van omliggende woningen zijn erg geschrokken en staan massaal op straat. Naar verwachting kunnen zij vanavond niet terugkeren naar hun huizen; voor hen wordt opvang geregeld. Een aantal zijn even opgevangen in een ruimte van een flat aan de Pasteurstraat, en hebben daar een kop koffie voor de schrik gehad.

Update 17.00 uur: de brandweer heeft enkele personen met een hoogwerker uit hun woning gehaald. Er is ook een persoon zwaargewond onder het puin vandaag gehaald. Deze persoon is met spoed vervoerd naar het ziekenhuis. Er zijn meerdere traumahelikopters ingezet. Zelfs aan de overkant van de straat en in de tegenover gelegen Drebbelstraat hebben woningen schade opgelopen door de explosie. Bij een winkel liggen de ruiten eruit. De politie heeft minimaal één aanhouding verricht van een voorbijganger die niet voldeed aan vorderingen van de politie om te vertrekken. Het pand is aan de voorzijde ingestort. Aan de achterzijde (tuinzijde) staat de gevel nog, maar is ontzet.

Update 17.25 uur: bij de hulpverlening zijn brandweereenheden betrokken uit Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Honselersdijk, De Lier en Wateringen. Ook zijn er ambulances gealarmeerd uit Haaglanden, Hollands-Midden, Noord-Holland Noord en Rotterdam-Rijnmond. Verder zijn er functionarissen aanwezig van het Specialisme Technische Hulpverlening uit Hollands-Midden en Gelderland (met de oranje overalls). Er zijn twee traumahelikopters ingezet, vanuit Rotterdam en Volkel.

Update 17.50 uur: de hulpdiensten gaan uit van een gasexplosie. Omwoners meldden ons dat zij al dagenlang gas hadden geroken nabij het portiek. Er zijn echter geen alarmeringen geweest voor de brandweer in verband met een gaslucht vanuit het betreffende pand, de afgelopen dagen. Het is niet bekend hoeveel bewoners er vermist zijn dan wel hoeveel personen er nog onder het puin liggen. Er wordt door de hulpdiensten, onder andere met honden, verder gezocht naar overlevenden. Dat wordt bemoeilijkt omdat naastgelegen panden instabiel zijn door de explosie. Stedin is bezig om het gas af te sluiten in de straat.

Update 18.30 uur: de brandweer bericht dat er tot nu toe 9 gewonden zijn geteld, waarvan er 7 naar het ziekenhuis zijn vervoerd. Drie van hen kwamen onder het puin vandaan. Er ligt nog minimaal 1 persoon gewond onder het puin. Een aantal bussen van de HTM zijn ter plaatse zodat buurtbewoners opgevangen kunnen worden.

Update 19.05 uur: ook leden van USAR Nederland zijn inmiddels ter plaatse om, eveneens met honden, naar overlevenden onder het puin te zoeken.

Update 20.30 uur: burgemeester Krikke van Den Haag is ter plaatse om zich op de hoogte te laten houden van de laatste ontwikkelingen. Ook staat zij de Pers te woord.

Update 21.50 uur: in tegenstelling tot geruchten die rondgingen in sommige media, is het 28-jarige slachtoffer dat nog onder het puin in de kruipruimte ligt, nog niet bevrijd. Men gaat zometeen met een graafmachine voorzichtig puin verwijderen.

Update 22.25 uur: nadat de beide voertuigen en grove stukken puin zijn verwijderd door de graafmachine, worden door hulpverleners nu kleinere stukken puin stuk voor stuk handmatig verwijderd en afgevoerd.

Update 23.30 uur: volgens brandweerwoordvoerder John Kardol zijn de hulpverleners het 28-jarige slachtoffer heel dicht genaderd en kan deze op ieder moment worden gered. Het slachtoffer is nog steeds aanspreekbaar.

Update 00:08 uur: Het slachtoffer wat onder het puin lag, is bevrijd en wordt medisch verzorgd. Het is waarschijnlijk dat er verder niemand meer onder het puin ligt, maar voor de zekerheid gaan de speurhonden straks in de puinhopen zoeken.

Update 00:12 uur: en zoals te verwachten was, is het slachtoffer met spoed (zwaailicht en sirene) naar het ziekenhuis vervoerd. Leden van de USAR doorzoeken nu met hun reddingshonden het puin. Na een grote doorzoeking werden er (gelukkig) uiteindelijk geen slachtoffers meer gevonden. De hulpdiensten evalueren de grootscheepse reddingsoperatie met elkaar.

Update 28/01: Forensische Opsporing verricht onderzoek naar de oorzaak van de explosie.

Update 18/2: na uitvoerig onderzoek heeft de politie geconcludeerd dat er geen aanwijzingen zijn van opzet bij de explosie.

 Foto's en video's: Donny Kooistra, Rene Hendriks, Danny Botman, Nick van Mourik, Nick van der Toorn, Koen Jongen, Sebastiaan Barel, Robert Johnson en Daan van den Ende

8wiAIA.JPG

474raV.JPG

VC1T7T.jpeg

TSz3O2.jpeg

Wa itemdankzijtiplijjn

JAvRMA.JPG

NAuelQ.JPG

FNzaUJ.JPG

l2krBe.JPG

4nMRQt.JPG

S6SUKQ.JPG

f7jePO.JPG

dPYuFM.JPG

vlbJLX.JPG

cst7n2.JPG

sFMKHP.JPG

5SZE8i.JPG

U7j874.JPG

02In0M.JPG

DUvylz.jpeg

exQOPf.JPG

e1Ujff.JPG

ScKuo7.JPG

ks1tlm.JPG

twyUY5.JPG

Tj08fk.JPG

FfkPh6.JPG

jNfvUf.JPG

I8bmp8.JPG

HsPmwf.JPG

nYVStB.JPG

YplQZ0.JPG

oKNkbx.JPG

DHxT6g.JPG

4gjkXC.JPG

9CwOiq.JPG

9SvG9o.JPG

xGQZFy.JPG

wDZe38.JPG

CSU4L9.JPG

mCt805.JPG

sQNo8u.JPG

SELIWw.JPG

HcLBEM.JPG

wA3C9C.JPG

c4wax6.JPG

n5eloS.JPG

nlgdFS.JPG

ZgyrOR.JPG

QhgWmw.JPG

Q7wSCW.JPG

oJK2zq.JPG

5jFO5I.JPG

WGobCg.JPG

jf5c7R.JPG

UKqrTz.JPG

cNAglD.JPG

dlaWBw.JPG

Ao0Hzl.JPG

dSfN4r.JPG

7HcDVL.JPG

ofI4t1.JPG

roc2CL.JPG

6SkKHB.JPG

ZFupWP.JPG

3b5ObD.JPG

aLQINu.JPG

dmjTlj.JPG

muQp8n.JPG

WQasXE.JPG

WrsNIH.JPG

TbMZMP.JPG

x4ZLv9.JPG

L6jBHh.JPG

vgLwA9.JPG

Ek0cgJ.JPG

hJ512U.JPG

gjfAK9.JPG

BECbVE.JPG

xj82Kr.JPG

wCu1wV.JPG

Gi3rDt.JPG

ZrBeUw.JPG

ejgiDM.JPG

wwQ4OQ.JPG

7kncM3.JPG

gyZM5o.JPG

2l1fRt.JPG

6aclB4.JPG

vAJuk9.JPG

HE6QXt.JPG

hZxu8J.JPG

Qgo844.JPG

5ECV2M.JPG

VbQ0gx.JPG

zyHzgi.JPG

fl08Hi.JPG

lNHhDF.JPG

H35E8Q.JPG

5p30Or.JPG

1ouuiK.JPG

6O3Dy5.JPG

w DSC 9860

fr2cNo.JPG

TPcvUc.JPG

ZPtrsV.JPG

2osf8s.JPG

8gTAhf.JPG

3jxHz9.JPG

hdby9K.JPG

tutW3U.JPG

wHuE6j.JPG

3fZmSi.JPG

84A22P.JPG

2GuuKK.JPG

TMB2mV.JPG

jFLF4s.JPG

fql5vx.JPG

1Q9pVK.JPG

1Kq0B2.JPG

SpKPte.JPG

GVKWnv.JPG

De volgende dag, bij daglicht, is men druk bezig met slopen. Ook vind er onderzoek plaats. Burgemeester Krikke is ook vandaag komen kijken naar de ravage. (Foto's: Nicky Pronk)

w IMG 9057

w IMG 9075

w IMG 9077