Marokko naar halve finale WK; weer onrustig in de Schilderswijk | Regio15.nl

Marokko naar halve finale WK; weer onrustig in de Schilderswijk

Den Haag - Marokko heeft vanmiddag weer verrast, en heeft de halve finale van het WK bereikt door een 1-0 overwinning op Portugal.


Dat wordt met name in de Schilderswijk heel uitbundig en vooral luidruchtig gevierd.

Er zijn veel mensen op straat die de overwinning van hun elftal vieren, en al vroeg is er zwaar vuurwerk te horen. De sfeer is uitgelaten en vrolijk..

Zoals ook tijdens de afgelopen vier wedstrijden beginnen de feestelijkheden op de Vaillantlaan/Stortenbekerstraat, maar ook op de Hoefkade: veel mensen de straat op die juichen, met vlaggen zwaaien, rookpotten (en vuurwerk) afsteken etc. Fans die na de overwinning op de Hoefkade uit de cafe's komen en daarna naar de Vailliantlaan wilden, werden tegengehouden door een linie van de ME - blijkbaar in een poging om de groep op de Vailliantlaan niet te groot te laten groeien.

Buurtvrijwilligers proberen de mensen op de Vailliantlaan van de rijbaan te houden; om het verkeer door te laten stromen, maar ook voor de veiligheid van de feestvierders zelf - om te voorkomen dat ze worden aangereden. Dat gevaar was niet denkbeeldig, omdat het chaotisch was en er regelmatig rookpotten werden afgestoken, waardoor het zicht soms slecht was.

De politie, die ook vanavond in ruime mate aanwezig is, heeft de toegang tot de Vaillantlaan afgesloten voor het autoverkeer. Auto's van 'buiten de wijk' kunnen de wijk niet meer in, maar in de wijk zelf rijden nog genoeg auto's rond.  Er wordt veel getoeterd en met vlaggen gezwaaid.

Rond 19.00 uur, toen de groep zo groot werd dat de Stortenbekerstraat 'overstroomde' en feestvierders de Vaillantlaan begonnen te blokkeren, heeft de politie omgeroepen dat de menigte zich moest verspreiden, omdat anders geweld zou worden gebruikt.

Toen daar geen gehoor aan werd gegeven heeft de ME een charge uitgevoerd en is de menigte richting 'De Put' gedreven, net zoals de vorige avonden. Daarna werden mensen die achterbleven op straat door buurtvrijwilligers gevraagd naar huis te gaan. Mensen die hun oproepen negeren krijgen te maken met groepen politie bikers die ook zich dezelfde boodschap verkondigen, maar deze met een wapenstok kracht bijzetten.

Er is momenteel een noodbevel van kracht.

Video en foto's: Sebastiaan Barel, E'Andreey Gumbs en Rene Hendriks

hzuyj8.JPG

JN1Yl4.JPG

50xUP2.JPG

xoPlAE.JPG

EhFfO2.JPG

cKejeo.JPG

aFHIH1.JPG

sZmppb.JPG

POEcZ1.JPG

huuOJh.jpg

sY7mXV.JPG

wF8rY5.JPG

n3FHNM.JPG

vmJkoV.JPG

2Zt9q4.JPG

triZr5.JPG

wv1zoN.JPG

prDHFa.JPG

ixgErB.JPG

xafMW6.JPG

FP66LR.JPG

huuOJh.jpg

j5DK7y.jpg

XGOprx.JPG

hKyjeQ.JPG

SWHDSu.JPG

keEutT.JPG

b4NWnr.JPG

5cJrxt.JPG

1adVfQ.JPG

mmZywJ.JPG

piTeUb.JPG

YCmR2I.JPG

C7nlnG.JPG

jwgVrS.JPG

3ZPteE.JPG

sFkp4b.JPG

De politie trad ook in de Hobbemastraat en omgeving op, onder andere omdat er met laser op hen werd geschenen.

pYtIbB.JPG

MU54U0.JPG

gsnD93.JPG

mbqDmQ.JPG

66ksqc.JPG

66ksqc.JPG

SAFyeW.JPG

dWS2m7.JPG

jHnX8u.JPG

xKqqi3.JPG

HMpDK2.jpg