Verdacht pakketje gevonden in Delft | Regio15.nl

Verdacht pakketje gevonden in Delft

t-delft074Delft - Aan de Syriësingel in Delft is vanmorgen in de buurt van geparkeerde auto's een verdacht pakketje gevonden.

De auto's staan geparkeerd voor een woning in de wijk Tanthof. Een voorbijganger had iets verdachts onder de auto zien liggen en heeft toen de politie gebeld. In verband met de vondst zijn de Syriësingel en de Israëllaan afgezet en zijn 22 woningen in de omgeving van het betreffende pand ontruimd. Ook rijden de HTM-lijnen 1 en 19 tijdelijk niet over de Israëllaan.

Bomverkenners van de politie hebben het pakketje bekeken en op basis daarvan besloten om de EODD (bij het publiek nog bekend onder de oude naam "EOD") ter plaatse te laten komen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie onderzoekt het pakketje met een op afstand bestuurbare robot.

Brandweer en ambulancedienst stonden eerst dichterbij, maar hebben zich terug getrokken en staan nu om de hoek paraat. Politiemensen in kogelwerende vesten hebben de omgeving van de auto inmiddels ruim afgezet.

In verband met de ontruimingen is GRIP 1 afgekondigd.

Volgens buurtbewoners zou in het bewuste blok woningen iemand wonen die mogelijk connecties heeft in het criminele circuit. Het is daarom goed mogelijk dat wat nu gebeurt bedoeld is om deze persoon schrik aan te jagen. De woordvoerder van de politie wilde deze geruchten niet bevestigen.

Update 10.40: personeel van het EODD gaat nu zelf in beschermende kleding het pakketje onderzoeken. Men neemt de dreiging dus nog steeds serieus.

Update 11.40: de autoriteiten schatten in dat de maatregelen naar aanleiding van de vondst nog wel enige tijd gehandhaafd zullen blijven. Bewoners uit de ontruimde woningen zijn tijdelijk opgevangen in een buurthuis. Maar de meeste bewoners hebben tijdelijk onderdak gevonden bij familie en bekenden.

Update 15:30: Er is 'iets' onder de auto vandaan gehaald door de EODD volgens de politiewoordvoerder. Het is nog niet duidelijk wat dat is en of daarmee de dreiging voorbij is.

Update 16:00: De brandweer gaat van GRIP 1 naar GRIP 0. Dat zou betekenen dat de maatregelen inmiddels afgebouwd worden.

Update 16:45: Omroep West meldt dat het pakketje onder de auto vandaan is en afgevoerd wordt. De woordvoerster van de politie is onbereikbaar om dat bericht te bevestigen.

Update 18:00: daar is het officiële politie persbericht

Update 27 augustus: het verdachte pakketje bevatte toch geen explosieve stof.

Video: Rene Hindriks
{flv}20100825{/flv}

Foto's: Rene Hindriks en Patrick van Oeveren
w-delft082

w-delft003

w-delft026

w-afbeelding_004

w-afbeelding_007

w-afbeelding_012

w-afbeelding_017

w-afbeelding_029

w-afbeelding_033

w-afbeelding_034

w-afbeelding_036