Voorlichting haakarmbak in gebruik genomen | Regio15.nl

Voorlichting haakarmbak in gebruik genomen

th-dsc_6417-2Haaglanden - Binnen brandweer Haaglanden is vrijdag aan het eind van de ochtend een haakarmbak in gebruik genomen, welke voortaan dienst zal doen als haakarmbak op het gebied van voorlichting.

De voorlichtingsbak stelt van binnen een mini-oefenwoning voor, waarin het publiek kan ervaren wat je precies meemaakt op het moment dat er binnenshuis brand uitbreekt. Hieraan wordt uiteraard voorlichting omtrent het gebruik van rookmelders gekoppeld, maar ook worden er tips gegeven rond het voorkomen van brand.

De haakarmbak, die voorheen ingezet is als 'ontsmettingsbak' bij incidenten met gevaarlijke stoffen en als nummer 15-7622 droeg, is de afgelopen weken door brandweermensen van de brandweer Wassenaar omgebouwd. Ook een aantal ondernemers heeft haar steentje bijgedragen aan de bak, door het leveren van apparatuur of het gereedmaken van de computer.

In de haakarmbak zijn een keuken, een wc en een woonkamer gesitueerd. De woonkamer is ingericht met een aantal meubels en ook de keuken is voorzien van een heus keukenblok. In de container zijn warmtebeeldcamera's, knetterkasten, nepvuur en luidsprekers voor geluidseffecten geplaatst. Tevens wordt er gebruik gemaakt van een rookmachine.

Op 2 oktober beginnen de jaarlijkse 'Brandpreventie-weken'. In dat kader zal de haakarmbak dan ook op diverse plaatsen in de regio opgesteld worden. Onder andere in Zoetermeer, Leidschendam en Den Haag zal de bak te vinden zijn. Bij de start vandaag, zaterdag, zal de bak voor het eerst te zien zijn op de open dag bij de brandweer Delft.

Brandweer Haaglanden zal daarnaast via de game 'Game je uit de brand' en de 'Wat doe jij bij brand krant' aandacht besteden aan de brandpreventieweken, die dit jaar als thema heeft 'Wat doe JIJ bij brand?'.

Foto's: Pascal de Haas en Hans Groenewegen

De voorlichtingsbak is gedoopt en daarmee officiëel in gebruik genomen.

dsc_6417-2

'Brand' in de woning.

dsc_6435-2

dsc_6428-2

Tijdens de open dag van de Brandweer Delft-Rijswijk, op zaterdag 2 oktober, opende de nieuwe Regionaal Commandant, mevrouw E. Lieben de brandende mini-oefenwoning.  Bij het doorknippen van het lint werd zij bijgestaan door een zeer jonge toeschouwer met een kindvriendelijke schaar.

wh-dsc_2730

wh-dsc_2738

Binnenkort zal op de site een reportage geplaatst worden, waarin de ombouw van de haakarmbak van begin tot eind is vastgelegd.