Water Search and Rescue Team operationeel | Regio15.nl

Water Search and Rescue Team operationeel

sanbar_img_0602_thumbHaaglanden - De Veiligheidsregio Haaglanden beschikt vanaf 1 november 2010 samen met Brandweer Merseyside (Liverpool, UK) en brandweer Ostrava (Tsjechië) over een internationaal inzetbaar team - het Water Search and Rescue Team - voor het optreden bij overstromingen. Deze reddingseenheid kan bij overstromingen wereldwijd optreden om mensen te redden, te evacueren en of voorzien van levensreddende hulp.


Onder leiding van de Veiligheidsregio Haaglanden is vanaf 1 januari 2010 gewerkt aan het ontwikkelen van een reddingseenheid, die bij overstromingen wereldwijd op kan treden. Het Water Search and Rescue Team is inmiddels opgericht, geoefend en staat vanaf 1 november paraat. Het Water Search and Rescue Team is tot stand gekomen binnen een internationaal samenwerkingsverband met brandweer Ostrava en brandweer Merseyside.

Water Search and Rescue Team
Het Water Search and Rescue Team bestaat uit 35 personen, waarvan 24 reddingswerkers die met 6 boten en 3 reddingsvlotten optreden. Deze reddingseenheid kan met dit materiaal in één keer 50 personen vervoeren naar een veilige plaats. Het team is ontwikkeld om binnen 24 uur na alarmering in een rampgebied inzetbaar te zijn, om vervolgens 10 dagen volledig ‘selfsupporting' in een rampgebied op te kunnen treden. De Nederlandse reddingswerkers zijn afkomstig van politie, brandweer, ambulancedienst en reddingsbrigade en zijn allen ervaren in het optreden als hulpverlener op het water.

Europese subsidie
Het Civil Protection Mechanism van de EU verstrekt subsidie voor projecten die leiden tot het vergroten van de internationaal inzetbare capaciteiten bij rampen. Op het gebied van hulpverlening bij overstromingen was de huidige capaciteit beperkt. Het project WaterSave - waarbinnen het Water Search and Rescue Team is opgericht - werkt met subsidiegelden van de EU. Dit project loopt voor de duur van twee jaar, hierna zal een evaluatie plaatsvinden. Doel van het project is om een gezamenlijk een standaard te ontwikkelen voor het internationaal optreden bij overstromingen. Een standaard die er, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het optreden bij aardbevingen, nog niet is.

Oefenweek in Nederland
Het Water Search and Rescue Team heeft tweemaal gezamenlijk geoefend; hierbij stond met name het optreden op het water centraal. Van 15 tot en met 19 november 2010 wordt in een oefening in Nederland de inzetbaarheid van het team als geheel onder rampomstandigheden getest.

Foto's: Watersave

watersave