Grote integra-controle politie Haaglanden | Regio15.nl

Grote integra-controle politie Haaglanden

th-img_1040Den Haag - De politie Haaglanden heeft vandaag, in samenwerking met een flink aantal andere diensten en instellingen, een grote verkeerscontrole gehouden.

De controle vond plaats op het parkeerterrein van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat aan de Koningskade. Behalve de politie, namen onder andere ook de Rijksdienst voor het Wegverkeer, de Belastingdienst, de gemeente Den Haag en de Inspectie Verkeer en Waterstaat deel aan deze zogenaamde 'Integra-controle'.

De controle ging weliswaar rond 16.00 uur van start, maar een uur eerder werd er op politiebureau Overbosch verzameld voor de briefing. Daar werden de puntjes op de i gezet en aangegeven waar vooral op gelet moest worden. Hierna ging men gezamenlijk naar het controlepunt.

In eerste instantie werden de voertuigen die een match gaven op de ANPR (Automatic Number Plate Recognizer) naar binnen gehaald. Later werden de voertuigen op selectie door de motorrijders opgepikt en naar de controle-locatie begeleid. Er werd onder andere gekeken naar de technische staat van voertuigen/scooters, of voertuigen verzekerd en/of gekeurd waren, dat bestuurders over geldige papieren beschikten en of er geen belastingachterstand bestond. Ook moest elke staande gehouden automobilist een blaastest afleggen. Bij taxi's werd speciaal gelet op onder andere vergunningen.

De ANWB was aanwezig om waar nodig kleine reparaties aan auto's te verrichten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan defecte verlichting.

Het viel op dat er weinig geverbaliseerd hoefde te worden. Alles verliep ook ordentelijk; er was haast geen wanklank te bekennen. Vanwege het slechte weer is de controle om 21.00 uur, twee uur eerder dan gepland, beëindigd.

De eindresultaten van de controle zijn inmiddels bekend geworden. In totaal zijn er 500 voertuigen gecontroleerd, waarvan alle bestuurders een blaastest hebben ondergaan. Uiteindelijk is één bestuurder aangehouden wegens het rijden onder invloed. Hij heeft ter plekke in de alcoholbus een tweede blaastest ondergaan. Daarop werd een alcoholpromillage van 425 Ug/L geblazen. De bestuurder heeft een rijverbod van 4 uur gekregen.

Verder hadden 2 snorfietsers geen achterrem. Eén persoon is bekeurd wegens het negeren van een rood licht. Daarnaast zijn vijf bekeuringen uitgedeeld voor de overschrijding van de constructiesnelheid bij een snor-/bromfiets.

Eén bekeuring is uitgeschreven voor een ongeldige verzekering, zes bekeuringen waren er voor gladde banden. Drie mensen konden geen rijbewijs tonen en werden daarvoor bekeurd. Ook iemand met verkeerde kentekenplaten kon rekenen op een bon, alsmede iemand met onjuiste verlichting. Eén persoon maakte onjuist gebruik van handelaarskentekenplaten en werd daarvoor bekeurd.

Een lekke uitlaat leverde ook één bekeuring op en ook een mobiele beller kon een geel papiertje verwachten. Tot slot werd één persoon geschreven voor het rijden in strijd met de voorsorteervakken.

Qua (openstaande) betalingen, de volgende resultaten. Eén persoon werd bekeurd, maar verblijft niet in Nederland en moest daarom direct € 136,- afrekenen. Verder heeft één persoon in het kader van opsporing € 140,63 moeten betalen. Bij de Gemeentelijke Belastingdienst werden 2 voertuigen in beslaggenomen ter waarde van € 1650,- en werd € 5000,- aan openstaande belastingen geïnd.

De Landelijke Belastingdienst inde € 1458,- en had legde beslag zonder kosten à € 28.336,-

Voor de IVW werden 10 taxi's binnengehaald, maar allen hadden geen bijzonderheden. De ANWB heeft bij 25 voertuigen reparaties uitgevoerd aan kapotte verlichting.

Foto's: Machiel Janssen, Marco Vos en Pascal de Haas

wmc-img_1033

wmc-img_1040

w-img_0816

wmc-img_1049

dsc_7296-2

wmc-img_1059

w-img_0839

dsc_7346-2

w-img_0850

dsc_7350-2

dsc_7332-2

dsc_7353-2

wmc-img_1110

w-img_0878

wmc-img_1135

w-img_0884