Meerdere personen onwel door koolmonoxide | Regio15.nl

Meerdere personen onwel door koolmonoxide

sanbar_img_1595_thumbDen Haag – Rond kwart over negen kwam er op de meldkamer van de ambulancedienst een melding binnen dat er een persoon onwel zou zijn in een portiekwoning aan de Goeverneurlaan.

Hierop is de verpleegkundige van de motorambulance ter plaatse gegaan. Volgens de woordvoerster van de brandweer bleek na aankomst van deze verpleegkundige dat een bewoner gereanimeerd moest worden. Hierop zijn twee ambulances ter plaatse gestuurd. Aangezien de draagbare CO-melder van het ambulancepersoneel in alarm trad en er sprake was van meerdere personen die onwel geworden waren, is besloten om de brandweer ter plaatse te vragen voor het doen van een meting. In Haaglanden hebben de meeste ambulancemedewerkers namelijk een kleine draagbare koolmonoxide-melder aan de portofoon vast zitten.

Hierna is de brandweer onder prio1 ter plaatse gekomen. Zij hebben diverse metingen uitgevoerd in de vier woningen in het portiek en is er daadwerkelijk koolmonoxide gemeten. Vanwege het aantal slachtoffers heeft de ambulancedienst maar liefst 6 ambulances ter plaatse gestuurd. Enkele slachtoffers zijn met spoed naar het ziekenhuis vervoerd, waaronder het slachtoffer dat gereanimeerd moest worden. Naar schatting zijn zo'n 18 mensen door het ambulancepersoneel gecontroleerd. Totaal 13 personen, waaronder enkele politieagenten en ambulancemedewerkers, zijn naar het ziekenhuis vervoerd.

Diversen personen zijn in politievoertuigen opgevangen en daar is hen door ambulancepersoneel extra zuurstof toegediend.

Ook is een stadsbus van de HTM ter plaatse gekomen. Vooralsnog is deze bus alleen bedoeld voor de opvang van geëvacueerde mensen. Van vervoer naar een andere locatie wordt op dit moment niet gesproken.

De brandweer heeft de exacte bron van de CO-verspreiding nog niet kunnen vinden; daar wordt nog naar gezocht. Of mensen vanavond terug kunnen naar hun woning, is vooralsnog niet bekend.

Update 23.20 uur: de herkomst van de koolmonoxide blijkt een defect stookapparaat in één van de woningen te zijn. Deze is ogenblikkelijk buiten bedrijf gesteld. De brandweer heeft ook in belendende portieken metingen verricht, maar daar werd geen koolmonoxide gemeten.

Video: Ferrie van der Geer

{flv}20101126{/flv}

Foto’s: Sander Paardekooper en Maurice Schotman

sanbar_img_1568

sanbar_img_1574

sanbar_img_1585

sanbar_img_1588

sanbar_img_1589

sanbar_img_1595

sanbar_img_1600

sanbar_img_1602

sanbar_img_1607

sanbar_img_1609

wmau-dscf2310

wmau-dscf2312

wmau-dscf2319