40 aanhoudingen bij grote controle door HTM en politie | Regio15.nl

40 aanhoudingen bij grote controle door HTM en politie

20110427-wouwermant-SanBar-Wouwerman_IMG_9377Den Haag - Politie Haaglanden organiseerde woensdag 27 april samen met medewerkers van de HTM en de gemeente Den Haag in de avonduren een handhavingsactie op de tramlijnen 9 en 11.


In totaal werden 39 trams aan een controle onderworpen. Bijna 2000 reizigers werden gecontroleerd. Doel van de actie was het vergroten van de veiligheid in het openbaar vervoer en het tegengaan van zwartrijden en ander wangedrag.

De actie vond voornamelijk plaats bij de halte aan de Wouwermanstraat. Tot op heden hebben eerdere acties tot zeer positieve reacties geleid bij zowel reizigers, als andere samenwerkende partners. De noodzaak om dit soort acties gezamenlijk te blijven uitvoeren ligt in het feit dat geregeld HTM-medewerkers geconfronteerd werden met tegen hen gericht geweld, waarbij zelfs één medewerker in coma raakte ten gevolge van dat geweld. Dit soort geweld heeft een geweldige impact op zowel de medewerkers, als reizigers en heeft een negatieve invloed op het veiligheidsgevoel van reizigers.

Resultaten
In totaal werden door de HTM 148 processen-verbaal uitgeschreven voor o.a. 'zwart' rijden, het niet op eerste vordering kunnen tonen van een geldig identiteitsbewijs, roken in de tram en openbare dronkenschap. De politie hield tijdens de actie zes vreemdelingen aan. Eén persoon bleek nog een boete open te hebben staan en verder schreef de politie 50 processen-verbaal uit voor o.a. het niet kunnen tonen van een geldig identitietsbewijs, het weggooien van afval en 'gebruik en bezit’ van harddrugs. Ondanks de vele positieve reacties stuitten de controleurs ook op onbegrip, omdat het idee bestond dat de controle enkel en alleen gericht was op het niet op eerste vordering kunnen tonen van een geldig identiteitsbewijs. De controle hierop is echter nooit een doel op zich en staat altijd in relatie tot de controle van een geldig plaatsbewijs. Politie en HTM gaan ook de komende periode de integrale controles voortzetten.

Drugs
Bij de controleactie maakte de politie gebruik van ‘drugshonden’. Uit eerder onderzoek bleek dat in de avonduren in trams drugs wordt gebruikt. De politie trof bij meerdere reizigers drugs aan. Dit betrof een hoeveelheid hash en 11 gram cocaïne en heroïne.

Geweld, nu is het genoeg
Politie Haaglanden en de gemeente Den Haag tolereren geen (verbaal) geweld tegen politiemensen en of personen met een publiekelijke taak en doen in voorkomende gevallen aangifte. In de richtlijnen van het Openbaar Ministerie is opgenomen dat de straf bij geweld tegen politieambtenaren, maar ook bij personen met een publiekelijke taak zoals gemeentelijke handhavers, kan worden verdubbeld.

Video: Sander Paardekooper

Foto's: Sander Paardekooper

w-SanBar-Wouwerman_IMG_7911

w-SanBar-Wouwerman_IMG_9363

w-SanBar-Wouwerman_IMG_9374

w-SanBar-Wouwerman_IMG_9377

w-SanBar-Wouwerman_IMG_9385

w-SanBar-Wouwerman_IMG_9390

w-SanBar-Wouwerman_IMG_9391

w-SanBar-Wouwerman_IMG_9394

w-SanBar-Wouwerman_IMG_9411