Zoetermeer op slot tijdens alcoholcontrole | Regio15.nl

Zoetermeer op slot tijdens alcoholcontrole

20110529-ztm TDK_7768Zoetermeer - Politie Haaglanden controleerde, samen met collega’s uit drie andere politiekorpsen, in de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 mei op zes locaties in Zoetermeer weggebruikers op rijden onder invloed. Van de 4250 gecontroleerde bestuurders bleken 37 personen teveel gedronken te hebben.


Onder de noemer ‘Zoetermeer op slot’ positioneerden verkeershandhavingsteams van politie Haaglanden, Rotterdam-Rijnmond, Zuid Holland Zuid en Hollands-Midden zich vanaf 22.30 uur op de grootste uitvalswegen van Zoetermeer: de Afrikaweg, de Aziëweg, de Amerikaweg, de Oostweg, de Australiëweg en de Zwaardslootseweg. De actie betrof een zo goed mogelijke afsluiting van Zoetermeer, met als doel de bestuurders die de stad Zoetermeer wilden verlaten te controleren op het gebruik van alcohol.

Alcohol oorzaak verkeersongevallen

Hoewel het percentage ongevallen met dodelijke afloop de laatste jaren is afgenomen, is rijden onder invloed van alcohol nog steeds één van de voornaamste oorzaken van deze verkeersongevallen. Terugdringen van alcoholgebruik in het verkeer is daarom één van de speerpunten in het landelijke verkeersveiligheidsbeleid. De controle op alcoholgebruik in het verkeer is zodoende ook één van de hoofdspeerpunten van het verkeershandhavingsteam van politie Haaglanden. De verkeersveiligheid wordt door het rijden onder invloed ernstig in gevaar gebracht, zeker als het gaat om beginnende bestuurders. Zo is het initiatief ontstaan om de hele binnenstad af te sluiten en alle bestuurders die het centrum van Zoetermeer verlaten te controleren op het gebruik van alcohol.

Proef

Tijdens de controle werkten de verkeershandhavingsteams bij wijze van proef ook met een nieuw soort alcoholtester. Het gaat om een apparaatje wat gebruikt kan worden als voorselectiemiddel. Bestuurders kunnen, zonder het apparaat aan te hoeven raken, één keer een beetje adem in een soort ‘trechter’ uitblazen. Het apparaat kan dus keer op keer gebruikt worden, zonder van blaasmond te wisselen en geeft vrijwel direct aan of iemand positief of negatief test op het gebruik van alcohol. De mensen die niet gedronken hebben, kunnen op die manier snel hun weg vervolgen, de positieve testers moeten alsnog een blaastest doen om daadwerkelijk vast te stellen of zij teveel alcohol gedronken hebben. Het werken met dit pre-selectiemiddel zorgt voor tijd- en geldbesparing, omdat op deze manier alleen de mensen die positief testen een blaastest moeten doen, waarvoor bij iedere test een nieuw blaaspijpje moet worden gebruikt. De eerste ervaringen met het gebruik zijn zeer positief.

Minder drank, minder sores

Deze controle was de 1e in een serie van meerdere controles in de regio Haaglanden. De reden dat de eerste controle in Zoetermeer is gehouden, ligt in het feit dat de controle perfect aansluit op het project ‘Minder drank, minder sores’. De gemeente Zoetermeer hield deze maand samen met politie Haaglanden meerdere acties, gericht op de jeugd en alcohol. De bedoeling was jeugd er meer bewust van te maken dat alcohol (en/ of drugs) slecht samengaan in het verkeer. Jongeren beseffen vaak niet wat voor gevolgen hun alcoholgebruik kan hebben. Ze stappen na het gebruik van alcohol “gewoon” in de auto, op de fiets of scooter, zich niet realiserend wat de gevolgen kunnen zijn.

Rijbewijs ingevorderd

Van de 37 bestuurders die werden aangehouden omdat zij teveel gedronken hadden, moesten 8 personen hun rijbewijs inleveren. Zij bliezen meer dan 570 ugl. De hoogste ‘score’ was 785 ugl. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes is de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA) van kracht. Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Video: Sander Paardekooper

Foto's: Tim de Kleyn, Danny Botman  en Fred Wolters

TDK_7753

TDK_7768-thumb

w-DB-Alcohol_DSC_2742

w-DB-Alcohol_DSC_2743

w-DB-Alcohol_DSC_2738

TDK_7745

TDK_7773

w-DB-Alcohol_DSC_2772

IMG_1522

w-DB-Alcohol_DSC_2740

TDK_7783

TDK_7785

w-DB-Alcohol_DSC_2703

TDK_7798

w-DB-Alcohol_DSC_2729

IMG_1533

TDK_7848

IMG_1536