Twister-overvallenteam boekt succes | Regio15.nl

Twister-overvallenteam boekt succes

herenstraat-kopt-SanBar-Wagenstraat IMG 9723Haaglanden - Het overvallenteam 'Twister', dat onderzoek doet naar overvallen in de regio Haaglanden, kon afgelopen periode een succes boeken. Het team hield een 23-jarige man aan die wordt verdacht van drie overvallen op juweliers in Den Haag en Rijswijk.


De verdachte stond internationaal gesignaleerd en werd toen hij vanuit Marokko op Brussel (Zaventum) aankwam aangehouden door de Belgische politie. Hij werd overgedragen aan de Nederlandse autoriteiten en gehoord door de recherche van het overvallenteam. De 23-jarige verdachte is inmiddels voorgeleid voor de raadkamer, die de hechtenis van de man verlengde.

Beelden verdachte in de media
De politie kwam de man mede op het spoor dankzij gemaakte camerabeelden, die bij de overvallen werden gemaakt. De politie toonde deze beelden o.a. in het regionale opsporingsprogramma 'Team West' op Omroep West en in 'Opsporing Verzocht' op de publieke omroep. Naar aanleiding van deze uitzendingen kreeg de politie meerdere tips over zijn identiteit. Uiteindelijk volgde de aanhouding van de man eind vorig jaar in België.

Foto's: Sander en Barbera Paardekooper

1ste overval in Den Haag
Vrijdag 28 januari van het vorige jaar om 12.15 uur overviel de man een 48-jarige eigenaar van juwelier 'Babylon' aan de Goeverneurlaan in Den Haag. De verdachte kwam de zaak binnen en deed zich aanvankelijk voor als klant. Hij kocht een sieraad en toen de betaling was afgerond, bedreigde hij de eigenaar met een vuurwapen en dwong hem om mee naar het achtergelegen kantoortje te gaan. Daarbij ontstond een worsteling, waarbij de eigenaar een hoofdwond opliep. De verdachte dwong de eigenaar tot afgifte van enkele sieraden en verliet hierna de winkel in onbekende richting.

w-SanBar IMG 6578

w-SanBar IMG 6600

2de overval in Rijswijk
De juwelier 'Gouden Ster' in de Herenstraat werd zaterdag 19 februari omstreeks 10.15 uur door de vermoedelijk nu aangehouden verdachte overvallen. De man kwam de juwelierszaak, die aan het begin van de Herenstraat is gevestigd (zijde Haagweg), binnen en bedreigde de eigenaar van de juwelierszaak. Hij eistte geld van de man. Bij de overval liep de 57-jarige eigenaar van de zaak een hoofdwond op. Het slachtoffer werd door een ambulance naar een ziekenhuis vervoerd.

w-SanBar IMG 7506

w-SanBar IMG 7510

3de overval Wagenstraat Den Haag
De juwelier 'Red Ruby' aan de Wagenstraat werd maandag 02 mei rond 10.40 uur overvallen door vermoedelijk de nu aangehouden verdachte en nog een onbekende tweede man. Eén van de mannen liep de juwelier in en begon een gesprek met de verkoper. Kort na zijn binnenkomst trok de man een wapen en kwam ook zijn handlanger binnen. De mannen namen destijds veel sieraden mee.

w-SanBar-Wagenstraat IMG 8085

w-SanBar-Wagenstraat IMG 9723

Het rechercheteam onderzoekt de betrokkenheid van de man bij deze drie overvallen verder en hoopt tot een goede afronding van deze reeks overvallen op juweliers te komen. Het overvallenteam sluit meerdere aanhoudingen niet uit. Van de weggenomen sieraden is tot op heden nog niets teruggevonden.

Focus op korpsprioriteit overvallen
De aanpak van overvallen is één van de prioriteiten van het korps. Daarom beschikt politie Haaglanden over een speciaal overvallenteam 'Twister' . Ook wordt het toezicht op zogenoemde ‘hot spots’ verscherpt en gaat het korps potentiële daders ‘dicht op de huid zitten’. Met het OM zijn afspraken gemaakt over onder meer de inzet van bijzondere opsporingsmiddelen; ook hanteert het OM zwaardere strafeisen. Daarnaast worden ondernemers, huiseigenaren en woningbouwcorporaties gewezen op de maatregelen die zij zelf kunnen nemen om overvallen tegen te gaan.