Inbraak in woning van ambassadepersoneel | Regio15.nl

Inbraak in woning van ambassadepersoneel

IMG 5892t-IMG 5879Den Haag - In een woning aan de Banstraat die wordt bewoond door medewerkers van de Russische ambassade, is vanavond een inbraak gepleegd.


Vóór de woning stond een personenauto met een CD-kenteken geparkeerd, maar blijkbaar was er op het moment van de inbraak geen bewoner in het pand aanwezig. Het is niet bekend hoe laat de inbraak is gepleegd, maar de politie is een groot deel van de avond bezig geweest met een onderzoek. Het is niet bekend gemaakt of er iets buit is gemaakt.

Medewerkers van Bureau Forensische Opsporing hebben een technisch onderzoek gedaan in en bij de woning en bewijsmateriaal veilig gesteld. Ook hebben rechercheurs een buurtonderzoek gedaan, om te weten te komen of omwonenden iets gehoord of gezien hebben.

De woning bevindt zich op de hoek met de van Blankenburgstraat, en heeft volgens de politie geen diplomatieke status. Het zou gaan om een pand wat is onderverdeeld is in appartementen en wat gebruikt wordt als woonruimte voor medewerkers van de Russische ambassade. De Russische TV zender Zvezda noemt het pand "de thuisbasis van het personeel van onze ambassade in Nederland".

Het is mogelijk dat het pand toevallig door de inbrekers als doelwit is uitgekozen. Maar met de commotie rond de aanrijding veroorzaakt door de vrouw van diplomaat Borodin, de aanhouding van de Russische diplomaat Dmitri Borodin, en de recente mishandeling van zijn Nederlandse collega Onno Elderenbosch in zijn woning in Moskou, is alles wat met de Russische diplomatieke vertegenwoordiging te maken heeft een gevoelig onderwerp geworden.

De politie spreekt over een 'reguliere inbraak' die past van het beeld dat zij heeft van recente inbraken in dit deel van de stad.

Update vrijdag 18:00: de politie maakt bekend DNA van een bekende veelpleger te hebben aangetroffen. Naar deze man wordt nu gezocht.

Update donderdag 24/10: de verdachte van de inbraak, een 43-jarige Haagse veelpleger, werd op woensdagavond 23 oktober aangehouden.

Video: Ivar Gieles

Foto's: Nick van der Toorn en Ivar Gieles
w-IMG 5875

w-IMG 8784

w-IMG 5819

w-IMG 8869

w-IMG 5892  2

w-IMG 8791

w-IMG 8787