Interregionale controle 'Nachtwacht' langs de A12 | Regio15.nl

Interregionale controle 'Nachtwacht' langs de A12

Gouda, Zoetermeer, Bleiswijk, Waarder - De politie-eenheid Den Haag heeft in de avond van zaterdag 1 en de nacht van zondag 2 oktober samen met de politie-eenheden Rotterdam, Midden Nederland en de Landelijke Eenheid een verkeerscontrole gehouden op de A12 en de N209.


Bij de controles werden naast de permantente ANPR camera's ook ANPR voertuigen ingezet. De Belastingdienst was aanwezig om bestuurders met achterstallige belastingschulden staande te houden. De ANPR voertuigen stonden langs de A12 ter hoogte van de afslag Gouda, bij Woerden in de richting van Den Haag, bij Zoetermeer en langs de N209 bij Bleiswijk.

Motoragenten begeleiden bij een ANPR hit de voertuigen naar de controleplaatsen waar van alle bestuurders een alcoholtest werd afgenomen. De controles waren tussen 20.00 en 05.00 uur.

Resultaten controlepost Zoetermeer: Vijf bestuurders moesten in totaal nog 3000 euro aan boetes betalen. Een bestuurder bleek te veel alcohol gedronken te hebben. Deze bestuurder pleegde verzet bij zijn aanhouding en werd met geweld uit zijn auto gehaald (zie onze video). Er werden bekeuringen geschreven voor het onverzekerd rijden (2x), ontbreken APK, het niet kunnen tonen van een ID en voor een ongeldig kenteken. Twee voertuigen zijn buitengebruikgesteld vanwege het niet betalen van boetes. De Belastingdienst heeft ter plaatse 3200 euro geïnd en heeft op twaalf voertuigen beslag gelegd. Bergingsbedrijf Vreugdenhil heeft 4 voertuigen weggesleept in opdracht van de Belastingdienst. Agenten van de Eenheid Den Haag en de Landelijke Eenheid voerden de controle's gezamenlijk uit op de controlelocatie aan de van der Hagenstraat.

Resultaten controlepost Waarder: A12 Van 148 personen werd een blaastest afgenomen. Twee van hen hadden te veel gedronken. Een persoon had nog een openstaande boete van 500 euro. Van twee andere bestuurders werd het rijbewijs ingevorderd en één kreeg een bekeuring voor het niet kunnen tonen van een rijbewijs. Een bestuurder kreeg een boete voor een lekkende uitlaat, één voor mobiel bellen en gladde banden en één voor het niet verzekerd zijn. De politie nam wiet, twee messen en een bivakmuts in beslag. De Belastingdienst heeft hier een voertuig in beslag genomen.

Resultaten controlepost Reeuwijkse Hout: De politie heeft boetes uitgeschreven voor het niet kunnen tonen van een rijbewijs, het niet voeren van verlichting aan aanhangwagen, voor een verlopen rijbewijs, rijden zonder rijbewijs en voor het illegaal rijden als taxi. Een bestuurder bleek een honkbalknuppel en zakmes te hebben. Deze zijn in beslag genomen. Het rijbewijs van een bestuurder werd ingevorderd vanwege te hard rijden, namelijk 190 km/uur. Een bestuurder bleek te veel gedronken te hebben. Vier anderen bleken nog openstaande boetes te hebben; 250, 277, 487 en 1163 euro. Kijk hier voor foto's bij de collega's van 112HM.

Resultaten controlepost Bleiswijk: Een bestuurder werd staande gehouden vanwege een openstaande belastingschuld van 1750 euro. Twee voertuigen werden in beslag genomen. Een andere bestuurder betaalde 207 euro vanwege een nog openstaande boete. Drie bestuurders hadden te veel alcohol gedronken. Een van hen kreeg ook nog een bekeuring van 290 euro wegens te hard rijden.

De politie maakt steeds meer gebruik van technische hulpmiddelen om de criminaliteit te bestrijden. Eén van die technische hulpmiddelen is het gebruik van de Automatic Number Plate Recognition (ANPR). Door het gebruik van de ANPR wordt de pakkans van criminelen en overtreders vergroot. Een auto wordt langs de weg gezet en scant met een camera de kentekens van passerend verkeer. De camera is gekoppeld aan een computersysteem waarin bestanden van bijvoorbeeld politie, gemeente of belastingsdienst zijn opgeslagen. De kentekens die passeren worden vergeleken met de kentekens in de bestanden. Stel dat een auto als gestolen geregistreerd staat in het systeem, en de auto rijdt voorbij, dan geeft de ANPR een ‘hit’. De auto wordt aan de kant gezet en de bestuurder en auto gecontroleerd.

Video: Sander Paardekooper

Foto's: Ruben van Essen

w Controle 1

w Controle 2

w Controle 3

w Controle 4

w Controle 5

w Controle 6

w Controle 7

w Controle 8

w Controle 9

w Controle 10

w Controle 11

w Controle 12

w Controle 13

w Controle 14

w Controle 15

w Controle 16

w Controle 17

w Controle 18

w Controle 19

w Controle 20

w Controle 21

w Controle 22

w Controle 23

w Controle 24

w Controle 25

w Controle 26