Geweld tegen agenten en aanhoudingen bij ongeregeldheden na feest | Regio15.nl
DutchEnglish

Geweld tegen agenten en aanhoudingen bij ongeregeldheden na feest

Den Haag - Agenten zijn zaterdagavond bekogeld met stenen nadat er ongeregeldheden uitbraken bij zalencentrum Kristal.


Er was een groot feest van Eritreeërs in zalencentrum Kristal aan de Wegastraat. Er zijn daar veel feesten en meestal verlopen die zonder problemen, maar nu probeerde een groep van naar schatting 100 personen zonder kaartje naar binnen komen.

Volgens getuigen waren er al enkele bezoekers zonder kaartje (en zonder gefouilleerd te zijn) binnen gedrongen in het zalencentrum en daarop werd het feest stilgelegd. Dit leverde de nodige ongeregeldheden op, aangezien de bezoekers met kaartje hier boos om werden.

De politie was inmiddels met de nodige agenten ter plaatse om de problemen binnen en buiten in goede banen te begeleiden. Zo'n 100 á 150 personen keerden zich tegen de politie, omdat ze weigerden om de locatie te verlaten.

Agenten kwamen met wapenstokken en enkele politiehonden op linie om de bezoekers weg te sturen rond het zalencentrum. Daarbij werden de nodige klappen uitgedeeld en zijn een aantal personen gebeten door de politiehonden. Ook de bereden politie kwam ter plaatse om de agenten te ondersteunen en de relschoppers weg te drijven.

Er werden vernielingen gepleegd en er werd met stenen, blikjes en andere voorwerpen naar agenten gegooid. Een agent kreeg o.a. een steen tegen zijn knie en raakte hierdoor lichtgewond. In totaal raakte 4 agenten (licht)gewond door de ongeregeldheden.

Er kwamen meerdere ambulances ter plaatse om gebeten relschoppers en een onwel persoon te behandelen. Ten minste 1 gewonde is per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

De politie heeft in totaal 4 personen aangehouden. De recherche doet nog onderzoek en verwacht nog meer aanhoudingen op een later tijdstip te verrichten.

Een deel van de weggestuurde bezoekers kwam terecht bij Den Haag Centraal, maar daar rijden geen nachttreinen. Om de bezoekers buiten het station te houden hebben meerdere agenten op linie voor de hal van het CS gestaan. Aangezien er wel nachttreinen vertrekken vanaf Den Haag Hollands Spoor, heeft de NS een extra trein ingezet om deze bezoekers daar te krijgen en te voorkomen dat zij in de binnenstad bleven rondhangen. Een deel heeft daar gebruik van gemaakt (met behulp van een tolk via de speaker van een politievoertuig).

In 2015 was er een vergelijkbaar incident bij zalencentrum Kristal. Ook in 2010 liep een feest elders in de stad uit de hand.

Video: Danny Botman en Sander Paardekooper

Foto's: Danny Botman, Nick van Mourik, Bob van Keulen, Sander Paardekooper, Daan van den Ende

ADJ99p.JPG

LLxGku.JPG

vZkXSc.JPG

MMjAcG.JPG

Wa itemdankzijtiplijjn

BJub4n.JPG

vj7cNf.JPG

z8eiir.JPG

 

gQhvaQ.JPG

DRWWrj.JPG

HReK7C.JPG

bna29k.JPG

RyiaWn.JPG

imJ408.jpeg

y1JK17.JPG

U0XkHR.JPG

RXUcli.JPG

xHrlJA.JPG

dhtkmA.JPG

HibFAY.JPG

sJvPCP.JPG

MTDsnJ.JPG

bcbu51.JPG

Riz22Z.JPG

Xv2JT5.JPG

eqGdOv.JPG

yCT6TN.JPG

jjMUvA.JPG

IZ7axQ.JPG

J2wRAo.JPG

ldVhua.JPG

RnrL2Q.JPG

lXfoYA.JPG

pPCg1Y.JPG

GuyOoZ.JPG

De groep werd 'geveegd' richting Den Haag Centraal Station. Er reed daar echter geen tram- en treinverkeer meer. 

Agenten hebben de ingang van Den Haag Centraal Station bewaakt en daardoor voorkomen dat de relschoppers het station zouden ingaan.

sHOcxp.JPG

6ATLbZ.JPG

Mv1a3T.JPG

WMWXgf.JPG

1OYbMa.JPG

5ZbRUt.JPG

Z9nmwL.JPG

ARtgnk.jpeg

aBdU9f.JPG

Tq6cEj.JPG

hiVd0D.JPG

lADgHw.JPG