Politie lost 93% van de levensdelicten op | Regio15.nl

Politie lost 93% van de levensdelicten op

politie-logoHaaglanden - De politie Haaglanden was dit jaar succesvol in het oplossen van levensdelicten.

Totaal vonden er in de regio Haaglanden dit jaar tot nu toe veertien voltooide levensdelicten (moord en/of doodslag) plaats, waarbij totaal 15 personen om het leven kwamen.

In twee gevallen pleegde de dader daarna zelfmoord. Deze zaken zijn allen, op 1 na, opgelost. Dit betekent dat ten aanzien van (voltooide) levensdelicten een oplossingspercentage van bijna 93% is behaald door de politie. Ten opzichte van 2009, waarin 18 voltooide levensdelicten plaatsvonden, is er overigens een daling te zien van 23% in het aantal gevallen van moord- en/of doodslag.

Opvallend daarbij was dat in 2009 maar liefst 12 van de 18 zaken plaatsvonden in Den Haag. In 2010 waren dat er tot nu toe 6; een halvering derhalve. Met name Zoetermeer, met 4 gevallen van moord en/of doodslag, viel in de cijfers op.

Bij deze cijfers moet wel de kanttekening worden geplaatst dat een aantal zaken nog onder de rechter is.

Een overzicht:

Zaak Koekoekslaan, Wassenaar:
Tweede paasdag, maandag 6 april omstreeks 13.00 uur, kreeg de politie een melding dat er in een woning aan de Koekoekslaan een vrouw overleden was aangetroffen. Politieagenten die een onderzoek instelden, constateerden dat de vrouw door geweld om het leven was gekomen. In de woning bevond zich haar 49-jarige man. Hij werd aangehouden op verdenking van mogelijke betrokkenheid bij het overlijden van zijn 37-jarige echtgenote. Uit het onderzoek is gebleken dat de vrouw door geweld om het leven is gekomen. De verdachte heeft bekend dat hij zijn vrouw om het leven heeft gebracht.

Status: opgelost

dsc_2839

Zaak Delftselaan, Den Haag:

Bij een steekpartij op donderdag 15 april omstreeks 22.45 uur overleed een 48-jarige man uit Den Haag. Het slachtoffer bevond zich ter hoogte van een tankstation op de hoek van Delftselaan met de De Heemstraat, toen hij een woordenwisseling kreeg met twee tot nu toe nog onbekende mannen. Het slachtoffer werd neergestoken en bleef zwaargewond achter. De man overleed ter plekke. Woensdag 26 mei werd een 22-jarige verdachte aangehouden.

Status: opgelost

img_4008

Zaak Aagje Dekenlaan, Den Haag:
In een woning aan de Aagje Dekenlaan troffen politieagenten maandagmorgen 17 mei de lichamen aan van de 44-jarige bewoner en zijn 38-jarige echtgenote. Omstreeks 09.45 uur meldde een kennis van het stel dat er bij de bewuste woning niet werd opengedaan en dat hij zich ernstig zorgen maakte. Agenten gingen poolshoogte nemen en troffen in de woning de man en de vrouw aan, die ogenschijnlijk door een misdrijf om het leven waren gekomen. Gebleken is dat de 44-jarige bewoner eerst zijn 38-jarige echtgenote ombracht en daarna zelfmoord pleegde. Er zijn geen aanwijzingen gevonden die wijzen op de betrokkenheid van anderen bij dit drama, waarvan de oorzaak in de relationele problemen van het echtpaar ligt.

Status: opgelost

2010-05-17-r001

Zaak pizzeria Zoutmanstraat, Den Haag:
Maandagavond 5 juli om 22.30 uur meldde zich een 47-jarige Hagenaar bij het bureau Karnebeek aan de Burgemeester Patijnlaan. Hij meldde dat er iets gebeurd was in een restaurant aan de Zoutmanstraat. Direct gingen een politiewagen en een ambulance naar het restaurant, waar ze een dode man (37-jarige Hagenaar) aantroffen. De 47-jarige man die de melding op het politiebureau deed is aangehouden.

Status: opgelost

w-sanbar_img_0909

Zaak Krakeelpolderweg, Delft:

Een 47-jarige Delftse werd zaterdag 10 juli aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van haar 9-jarige zoontje. Omstreeks 17.50 uur kregen agenten de melding dat er in een woning aan de Krakeelpolderweg een jongetje gevallen zou zijn. Ter plaatse troffen zij het levenloze lichaam van het kind aan. De 47-jarige moeder, die alleen met haar zoon in de woning aanwezig was, werd aangehouden als verdachte.

Status: opgelost

Zaak Akachar, Den Haag:
Een 20-jarige vrouw uit Tiel meldde maandag 26 juli op een politiebureau in Tiel dat zij in Den Haag haar vriend had gestoken met een mes. Direct nam de politie in Tiel contact op met Politie Haaglanden. Navraag leerde dat maandag de vriend van de vrouw, een 21-Hagenaar, met steekverwondingen was opgenomen in het ziekenhuis. Daar verbleef hij sindsdien op de intensive care. De vrouw werd direct aangehouden en overgedragen aan Politie Haaglanden. Dinsdagmiddag kwam uit het ziekenhuis in Den Haag het bericht dat de man aan zijn verwondingen was overleden. Politie Haaglanden hield 18 augustus nog drie verdachten aan; nieuwe aanhoudingen verricht in het onderzoek naar het overlijden van de Haagse Mohammed Akachar. De drie vrouwen in de leeftijd van 19, 20 en 21 jaar uit Tiel worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van de Hagenaar. Het 21-jarige slachtoffer overleed op 27 juli in een Haags ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Status: opgelost

Zaak brandstichting, Delfgauw:
Uit het onderzoek naar de dodelijke brand in de galerijwoning aan de Laan der Zeven Linden van woensdag 18 augustus omstreeks 03.15 uur in Delfgauw, is vast komen te staan dat de 37-jarige man uit Delfgauw zelf de brand gesticht heeft. Bij de sectie, het technische sporenonderzoek en het rechercheonderzoek wees alles erop dat de vader, die ook overleed, verantwoordelijk is voor het drama. Zijn 2-jarige dochter bleek hij voor de brand al om het leven te hebben gebracht. De moeder van het kind had zichzelf op tijd in veiligheid weten te brengen en werd opgevangen op het politiebureau.

Status: opgelost

w-dg1

Zaak Voorweg, Zoetermeer:
Een 54-jarige vrouw uit Zoetermeer bezweek zondagavond 22 augustus aan haar verwondingen, die ze opliep nadat zij door een tot nu toe onbekende man op het fietspad evenwijdig aan Randstadrail nabij de Voorweg werd aangevalllen. Een voorbijganger trof het slachtoffer omstreeks 15.30 uur kort na de mishandeling levenloos aan op het fietspad. De vrouw werd direct naar een ziekenhuis gebracht waar ze aan het einde van de dag aan haar verwondingen overleed. De politie hield dinsdag 31 augustus een 46-jarige Zoetermeerder aan als verdachte van de dodelijke mishandeling. De verdachte is een bekende van het slachtoffer.


Status: opgelost

mrf__1011

Zaak Drebbelstraat, Den Haag:
Bij een steekpartij in de Drebbelstraat in Den Haag overleed donderdag 26 augustus een 25-jarige Hagenaar. De man werd op straat doodgestoken. Twee verdachten van 19 jaar en één van 24 jaar werden respectievelijk maandag 1 en dinsdag 2 november aangehouden.

Status: opgelost

w-img_9531

Zaak Partycentrum, Zoetermeer:
De politie heeft vrijdag 17 september twee verdachten aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dodelijke schietpartij bij een partycentrum in Zoetermeer. Ten tijde van het schietincident was er in het partycentrum een feest gaande, dat door zo’n 800 personen werd bezocht. De aangehouden verdachten zijn 26 jaar oud. Eén van hen komt uit Den Haag. De andere verdachte heeft geen vaste woon- en of verblijfplaats.

Status: opgelost

ws-mrf__1050

Zaak Mandolinestraat, Rijswijk:
In een woning aan de Rijswijkse Mandolinestraat zijn donderdagochtend 7 oktober de lichamen van een 27-jarige vrouw en haar 4-jarige zoon aangetroffen. Uit onderzoek in de woning bleek dat zowel de moeder, als haar zoontje door een misdrijf om het leven zijn gekomen. Een deurwaarder, die vanwege een ontruiming de woning die ochtend samen met collega's van ons korps bezocht, trof de stoffelijke overschotten aan. Toen op aanbellen niet werd gereageerd, stelde de politie een onderzoek in. Een 27-jarige Rijswijker werd vrijdagochtend 15 oktober aangehouden in Milaan.

Status: opgelost

img_9116

Zaak Hoevenbos, Zoetermeer:
Woensdag 17 november werd de 64-jarige bewoonster van een flat aan het Hoevenbos door familieleden dood aangetroffen. In de loop van de avond wees onderzoek uit dat de vrouw door een misdrijf om het leven was gekomen. Woensdag 8 december hield de politie een 37-jarige vrouw aan op verdenking van betrokkenheid bij de zaak. De verdachte is na enkele dagen hechtenis op last van de rechter-commissaris in vrijheid gesteld.

Status: nog niet opgelost

dsc_1701

Zaak Soestdijksekade, Den Haag:
Een 20-jarige man uit Den Haag is donderdag 16 december overleden na een steekpartij op de Soestdijksekade. Omstreeks 16.50 uur ontstond er onenigheid tussen het slachtoffer en een 23-jarige Hagenaar. Dit ontaardde in een steekpartij. De 20-jarige raakte ernstig gewond. Hulpdiensten probeerden het slachtoffer te reanimeren. Een traumahelikopter werd ingezet. De 20-jarige werd overgebracht naar een ziekenhuis waar hij later overleed. De 23-jarige raakte ook gewond en werd naar een ziekenhuis gebracht. In het ziekenhuis hield de politie deze man later aan. Verdachte heeft bekend.

Status: opgelost

img_2254

Slachtoffer woningoverval overleden Granietgroen, Zoetermeer:
De 58-jarige bewoner van het Granietgroen, die dinsdag 4 mei omstreeks 22.15 uur in zijn woning werd overvallen, is vrijdag 7 mei in het ziekenhuis overleden. De man raakte bij de overval zwaargewond. Vrijdagavond 7 mei kon met ondersteuning van het arrestatieteam in Den Haag een 20-jarige Hagenaar en een 34-jarige Hagenaar worden aangehouden. De verdachten zitten nog vast en zijn inmiddels in verzekering gesteld. Na de aanhoudingen verrichten teamleden enkele doorzoekingen. Daarbij werd een vuurwapen, munitie en verdovende middelen aangetroffen.

Status: opgelost, zaak nog onder de rechter. De rechter zal oordeel moeten geven of het slachtoffer is overleden aan de gevolgen van de overval.