Activist Ahmad Mola Nissi doodgeschoten in de Jan van Riebeekstraat | Regio15.nl
  • Dutch
  • English
DutchEnglish

Activist Ahmad Mola Nissi doodgeschoten in de Jan van Riebeekstraat

Den Haag - Vanmiddag is activist Ahmad Mola Nissi in de Jan van Riebeekstraat doodgeschoten.


(English version of this article can be found here)

Even voor vijf uur kregen de hulpdiensten de melding dat er in de Jan van Riebeekstraat geschoten zou zijn. Meteen werden veel politie-eenheden ter plaatse gestuurd. Ook twee ambulances en het Mobiel Medisch Team (MMT) uit Rotterdam kwamen ter plaatse.

Het slachtoffer bleek er zeer slecht aan toe te zijn en moest gereanimeerd worden. Alle pogingen bleken echter tevergeefs; het slachtoffer is ter plaatse aan zijn verwondingen overleden. Volgens ooggetuigen is het slachtoffer meermaals in zijn hoofd geschoten.

De politie is met veel eenheden op zoek naar de dader, waarvan nog geen signalement of vluchtrichting bekend is gemaakt. Uiteraard dragen de politemensen bij die zoektocht kogelwerende vesten.

De Jan van Riebeekstraat werd grotendeels afgesloten. Er zijn bij het Plaats Delict (PD) zwarte schermen geplaatst. Forensische opsporing verricht onderzoek en er wordt door politiemensen een buurtonderzoek gehouden.

Update 20:30: Mediapartner Omroep West meldt dat het slachtoffer een politicus was. Hij heette Ahmad Mola Nissi, en was leider van de Arab Struggle Movement (ASMLA). Die beweging strijdt voor de onafhankelijkheid van Ahwaz, een gedeelte van Iran. Zijn beweging zou verantwoordelijk zijn voor meerdere bomaanslagen in de Iraanse regio.

Update 09-11: De Politie heeft inmiddels bevestigd dat de man die werd doodgeschoten de 52-jarige Ahmad Mola Nissi is. De Arab Struggle Movement (ASMLA) eist een onafhankelijk onderzoek naar de dodelijke schietpartij. Familieleden van Ahmad laten weten dat hij regelmatig werd bedreigd.

Update 10-11: Een persbericht van de politie naar aanleiding van de vele vragen die zijn gerezen in verband met de moord kunt u hier vinden.

Update 08-01-2019: Vandaag is bekend geworden dat Iran achter de moord op Ahmad Mola Nissi zit. Ahmad werd in november 2017 doodgeschoten in de Haagse Jan van Riebeekstraat. De EU heeft in verband hiermee sancties opgelegd aan het Iraanse ministerie van Inlichtingen en Veiligheid. De banktegoeden van twee personen die betrokken zouden zijn bij de liquidaties. Lees maar hierover bij NOS en Omroep West.

Video: Donny Kooistra

Video van het onderzoek na de dodelijke schietpartij: Donny Kooistra

Foto's: Donny Kooistra, Bob van Keulen en Rene Hendriks

4XbV2k.JPG

0vaAJs.JPG

aG851r.JPG

DIP2sn.JPG

BxgQMp.JPG

2fm10U.JPG

1Evn1s.JPG

ZlCRWH.jpg

3oSkvm.JPG

1kcRX2.JPG

yvoGWa.jpg

ThVzFX.JPG

WjGXOC.JPG

oqdvnK.jpg

20Yg2T.jpg

PqdG3a.JPG

uiiU63.JPG

CufmWu.jpg

u0ByVp.JPG

A5ayCi.jpg

r9YrGQ.jpg

QTZnSz.jpg

Een man die zich verdacht gedroeg en wegrende toen de politie hem aansprak, is na een korte achtervolging te voet aangehouden.

Update 10-11: Uit onderzoek is gebleken dat deze verdachte niks met de schietpartij te maken heeft. Hij is inmiddels vrijgelaten.

BxBztH.JPG

9md2FY.jpg

npFNA8.jpg

De volgende dag werd er van 16:00 tot 18:00 uur een inloopbijeenkomst georganiseerd in wijkcentrum Bezuidenhout-West. Onder andere de Gemeente Den Haag, Politie Den Haag, Slachtofferhulp en maatschappelijk werkers zijn daar aanwezig. Bewoners zijn hevig geschrokken en kunnen daar hun verhaal kwijt. Burgemeester mevrouw Pauline Krikke was ook aanwezig om de bewoners toe te spreken.

Foto's en video: Daan van den Ende

ldVqBP.JPG

hiJvs8.JPG

JgxL8H.JPG

t5qQqK.JPG

SCG5gY.JPG

h60lbu.JPG

n260pL.JPG

Zondag 12 november 2017

De afgelopen woensdag doodgeschoten Ahmad Mola Nissi is zondagmiddag begraven op begraafplaats Nieuw Eykenduynen in Den Haag. Voorafgaand aan de begrafenis werd er een uitvaartdienst gehouden in de As Soennah Moskee. Rond de 150 personen waren aanwezig, zij namen vlaggen en portretten van Nissi met zich mee. Er was veel politie aanwezig.

Foto's: Dejan Jeremic

mHEuJN.JPG

ECOwJF.JPG

gY3BpB.JPG

BqVyEE.JPG

i1uDxj.JPG

6mVOQo.JPG

Loc4DG.JPG