Man steekt meerdere voorbijgangers neer en wordt neergeschoten door politie | Regio15.nl

Man steekt meerdere voorbijgangers neer en wordt neergeschoten door politie

Den Haag - Op het Johanna Westerdijkplein en omgeving, nabij de Haagse Hogeschool, heeft vanmiddag een steek- en schietincident plaatsgevonden.


(Click here for the English version of this item)

Er zijn op verschillende locaties in de omgeving meerdere gewonden gevallen en hiervoor zijn meerdere ambulances ingezet. Het gaat om schijnbaar willekeurige slachtoffers. De verdachte, een 31-jarige Hagenaar, heeft op meerdere plekken zijn slachtoffers neergestoken; er zat ruim 100-200 afstand tussen deze plekken.

Ook de traumahelikopter met het Mobiel Medisch Team (MMT) is vanuit Rotterdam ter plaatse gekomen. Zwaarbewapende agenten van een anti-terreureenheid (Rapid Response Team) waren heel snel ter plaatse. 

Op de Fijnjekade is een gewonde gevallen door schoten. Het zou gaan om de verdachte van de steekpartij; hij is neergeschoten en getaserd door politiemensen, en raakte daarbij zwaar gewond.

Volgens diverse omstanders heeft de verdachte tijdens zijn daad diverse malen "Allahoe akbar" geschreeuwd. Dit is in verschillende videos gemaakt door omstanders te horen.

De politie heeft een groot plaats delict afgezet. Tijdens het incident vloog de politiehelikopter boven de locatie. 

De slachtoffers zijn een 21-jarige Zoetermeerder, een 41-jarige Hagenaar en een nog onbekend slachtoffer. Zij zijn met spoed naar het ziekenhuis vervoerd. Bij sommige slachtoffers heeft Team Verkeer de ambulance onder motorbegeleiding naar het ziekenhuis vervoerd. Meer informatie over de toestand van de slachtoffers is er op dit moment niet.

De politie maakte later bekend dat de verdachte van de steekpartij bij de politie bekend is in verband met verward gedrag.

De afdeling FO (forensische opsporing) van de politie eenheid Den Haag doet onderzoek naar de steekpartijen. Forensisch rechercheurs van een andere politie eenheid doen sporenonderzoek op de locatie waar is geschoten. Dat een andere eenheid het onderzoek doet is gebruikelijk in situaties waar de politie heeft geschoten.

De gebeurtenis heeft veel los gemaakt bij omstanders. Omstanders die het hebben zien gebeuren waren erg emotioneel, en hebben elkaar opgevangen. Omstanders hebben slachtofferhulp aangeboden gekregen. Ook mensen die nog niet bij de politie bekend zijn, kunnen contact opnemen met slachtofferhulp.

Kijk hier voor het persbericht van de politie.

English version: Dutch Police (Rapid Response Team) also called anti-terrorism unit shot and arrested a man after three people were stabbed in the center of The Hague. Police imposed a wide perimeter around the scene close to the main train station called The Hague Holland Spoor. The three victims were seriously injured and were taken to the hospital. The man shouted "Allahoe Akbar" during the stabbing. 

Update 20:30: Ook SBS heeft (schokkende) beelden van de aanhouding van de man.

Update 22.30: de drie slachtoffers van het steekincident zijn zwaargewond maar verkeren buiten levensgevaar. De politie is ten behoeve van het onderzoek op zoek naar beelden die door voorbijgangers zijn gemaakt.

Update 6 mei: de identiteit van het derde slachtoffer is bekend gemaakt, het gaat om een 35-jarige man uit Den Haag. Alle slachtoffers en de dader liggen nog steeds in het ziekenhuis. De dader is vastgeketend aan zijn bed en wordt permanent bewaakt. De dader, Malek F., is een 31-jarige man uit Syrië. Malek zorgde eerder voor commotie toen hij in verwarde toestand zijn hele huisraad op straat gooide. Mediapartner Omroep West sprak vandaag met diverse getuigen, die hebben gezien dat de keel van één van de slachtoffers werd doorgesneden.

Update 7 mei: de politie heeft veel vragen gekregen over haar aanpak van- en haar berichtgeving over het steekincident. Middels een persbericht heeft de politie antwoord proberen te geven op een aantal vragen. Het voorarrest van de dader is met twee weken verlengd.

Update 15 mei: het Openbaar Ministerie (OM) laat weten dat de autoriteiten in maart jl. een waarschuwingsbrief hebben ontvangen over een mogelijke terreurdaad van Malek F., de autoriteiten hebben de waarschuwing uitgezocht en besproken met het veiligheidshuis. Het voorarrest van Malek is verlengd met 90 dagen. Alle slachtoffers zijn inmiddels uit het ziekenhuis.

Update 28 juni 2019: het Openbaar Ministerie heeft tijdens de rechtszaak tegen de verdachte Malek F. een gevangenisstraf van 15 jaar geëist en TBS met dwangverpleging.

Video: Donny Kooistra en Daan van den Ende

Zo zag de omgeving eruit vlak na de steek- en schietpartij. Video: Geert-Jan Bol

Video (schieten) via mediapartner Omroep West:

Video: Schietende agenten (vanuit andere hoek)

Foto's: Robert Langeweg, Donny Kooistra, Daan van den Ende, Ferrie van der Geer, Nick van Mourik, Sander Paardekooper en Nick van der Toorn

2eIyG4.jpeg

w DccD76DW4AAs8Ji 1

Wa itemdankzijtiplijjn

w fMttljsf2vk8vSL

w NrHt2HO7wIy0m1h

w OuB0Y9VDtbjfDeA 1

vkKhnL.JPG

laAb7b.JPG

CLOop6.JPG

Jt4WZz.JPG

UqDYSc.jpeg

rQODGi.JPG

0zKCPk.JPG

ZNa9tp.JPG

e5LXMQ.JPG

oyh0rI.JPG

BHpc4q14a

5nhYPs.JPG

lck1Wa16

eObyM7.JPG

ccp1BI.JPG

3H7kBO.JPG

sUu4F7.JPG

i1oOgi.JPG

bM1XMz.JPG

Fg8gKE.JPG

51A7J8.JPG

Ml7IjV.JPG

SHUqAl.JPG

7fpNPE.JPG

zIIW91.JPG

Vl9h2l.JPG

3FttDm.JPG

MDtPeC.JPG

h42Xzi.JPG

Q8jjU2.JPG

Ui3iKp.JPG

EuplCl.JPG

SdPPc7.JPG

8bmuFm.JPG