Doden bij zelfmoordactie in winkelcentrum Ridderhof | Regio15.nl
  • Dutch
  • English
DutchEnglish

Doden bij zelfmoordactie in winkelcentrum Ridderhof

Alphen aan de Rijn - Zaterdagmiddag iets na 12.00 uur heeft er in winkelcentrum 'Ridderhof' een schietpartij plaatsgevonden.


Bij deze schietpartij zijn 7 dodelijke slachtoffers gevallen, waaronder de schutter. Volgens omwonenden is er in het winkelcentrum geschoten door een man, gekleed in een bomberjack en een legerbroek. Met een automatisch wapen schoot hij wild om zich heen en schoot daarna zichzelf dood.

Na de schietpartij ontstond een chaotische situatie, met vele mensen in grote paniek. De hulpdiensten kwamen direct met veel materieel ter plaatse: meerdere ambulances uit verschillende veiligheidregio’s, twee traumahelikopters en vele politie-eenheden.

Door de gezamenlijke hulpdiensten is voor dit incident GRIP3 afgegeven. Om het winkelcentrum te doorzoeken is het arrestatieteam van politie Haaglanden ter plaatse gekomen. Zij hebben het winkelcentrum doorzocht, omdat er sterke aanwijzingen waren voor een tweede schutter. Die is echter niet gevonden. Vorige week zaterdag was in Alphen aan den Rijn ook een schietpartij. Daarbij kwamen 2 mensen om het leven, 2 anderen raakten gewond.

Update 10-04-2011, 00:56 uur: Informatie van de gemeente Alphen aan den Rijn, politie Hollands-Midden en het Openbaar Ministerie in Den Haag:

Het rechercheonderzoek naar de schietpartij, waarbij zo ver nu bekend zeven dodelijke slachtoffers zijn te betreuren, gaat de hele nacht door. Op dit moment liggen nog zes lichamen in het winkelcentrum. De Forensische Opsporing doet minutieus onderzoek naar sporen op het 'plaats delict'. Het team wordt hierin bijgestaan door het Landelijke Team Forensische Opsporing.

Hoewel inmiddels is vast komen te staan wie de schutter was, is er nog wel een strafrechtelijk onderzoek nodig om, naast het horen van getuigen, ook forensisch tot op de bodem uit te zoeken wat er vandaag in het winkelcentrum is gebeurd. Dat is de reden dat de Forensische Opsporing op het 'plaats delict' net zo zorgvuldig onderzoek verricht als bij een zaak waarbij er nog geen dader bekend is.

Het forensisch onderzoek kon pas worden gestart, nadat het onderzoek naar de mogelijke aanwezigheid van explosieven was afgerond. Zodra het onderzoek dit toelaat, worden de lichamen naar een andere locatie overgebracht. Het team stelt in het belang van de nabestaanden alles in het werk om dit zo snel als de omstandigheden dit toe laten, dit af te ronden.

Het onderzoek naar de explosieven in het winkelcentrum bevindt zich in de afrondende fase. De bewoners van geëvacueerde woningen bij winkelcentrum 'Atlas' zijn inmiddels weer teruggekeerd naar hun woning. De verwachting is dat rond 00.15 uur ook de bewoners van winkelcentrum 'Herenhof' terug kunnen naar hun woning. De bewoners van de 'Aarhof' zullen in de loop van de nacht naar verwachting naar hun huis terugkeren. Het politieonderzoek hiervan bevindt zich in een afrondende fase.

Video:Sander Paardekooper

Foto's: Machiel Janssen, Tim de Kleyn en Sander Paardekooper (fotolink)

TDK_2965

WMJ-IMG_2689

TDK_2982

WMJ-IMG_2690

TDK_2997

WMJ-IMG_2692

TDK_3001

WMJ-IMG_2702

WMJ-IMG_2714

TDK_3044

w-IMG_2712

TDK_3085

w-IMG_2720

WMJ-IMG_2716

w-IMG_9172

TDK_3119

WMJ-IMG_2719

w-IMG_9164

WMJ-IMG_2728

w-IMG_2723

w-IMG_9175

TDK_3146

TDK_3172