Dode bij aanvaring tussen twee boten op Scheveningen | Regio15.nl
  • Dutch
  • English
DutchEnglish

Dode bij aanvaring tussen twee boten op Scheveningen

Den Haag - Tijdens de festiviteiten rondom de Volvo Ocean Race zijn in de haven van Scheveningen een stalen motorboot en een rib met elkaar in botsing gekomen.


Een groot aantal hulpverleners kwam vanwege de aanvaring met spoed ter plaatse. Ongeveer 11 personen raakten door de aanvaring te water. Mede door snelle inzet van omstanders en hulpdiensten konden enkele slachtoffers snel uit het water gehaald worden. 

De ambulancedienst heeft drie personen voor behandeling overgebracht naar het ziekenhuis, waarvan één slachtoffer zeer ernstig gewond is geraakt. Zeven anderen zijn ter plaatse gecontroleerd op verwondingen, maar hoefden niet vervoerd te worden naar het ziekenhuis.

Voor één van de opvarenden kwam alle hulp te laat; ondanks een snelle redding en reanimatie is het slachtoffer ter plaatse aan de opgelopen verwondingen overleden.

Omdat in eerste instantie niet geheel duidelijk was hoeveel personen te water geraakt waren na de aanvaring, is een grote zoekactie opgestart. In het kader van de zoekactie is door de brandweer het nader bericht middel duikalarm gegeven. Dit houdt in dat er twee duikteams ter plaatse zijn en twee duikers het water in gaan om te redden en te zoeken.

Ook is door de meldkamer GRIP 1 afgekondigd. Dit houdt in dat er er plaatse een commando plaats incident wordt ingericht, zodat de hulpdiensten effectiever met elkaar kunnen overleggen over het incident.

Mede vanwege de vermissing werd ook een Search and Rescue helikopter ter plaatse gestuurd.

Het ongeval gebeurde tussen twee boten, een zwarte stalen motorboot en een blauwe rib. Op de zwarte boot zaten 3 opvarende, op de blauwe 7 gasten en één schipper. 

De burgemeester van Den Haag, Pauline Krikke, heeft de raadsvergadering van de Haagse gemeenteraad verlaten om zich ter plaatse op de hoogte te laten stellen over de situatie, en heeft later op de avond een persconferentie gegeven.

Na overleg tussen de burgemeester en de organisatie van Volvo Ocean Race is besloten de activiteiten van vanavond af te gelasten. Bezoekers werd gevraagd het terrein te verlaten.

Tijdens het incident is de haven enige tijd volledig gesloten geweest voor al het vaarverkeer. De politie zal een onderzoek starten naar de toedracht van het ongeval in de Scheveningse haven.

Slachtofferhulp is aanwezig in de haven om bezoekers, toeschouwers en anderen bij te staan die bij het ongeval zijn betrokken of dit hebben zien gebeuren. 

Update 29 juni: de politie heeft de schipper van één van de betrokken vaartuigen aangehouden. Het dodelijke slachtoffer is een 56-jarige man uit de gemeente Noordenveld.

Enige jaren geleden vond er op Scheveningen ook een ongeval met een RIB plaats.

Video: Sander Paardekooper

Foto's: Sander Paardekooper, Bob van Keulen en Ferrie van der Geer

iSnn20

Wa itemdankzijtiplijjn

dekYHF

7P2tXL

lViRp5

cT2Z8H

7MuvLv

geM6Dv

qSrNc2

1eee65

4w7LfS

QDfpC0

46Qx5g

fI2mJh

XFx9Bx

itliLA

viWIj6

bdGA5P

IPtqfo

DdY7iV.jpeg

lqETcf.jpeg

hR2dSQ.jpeg

SPi30t.JPG