We zien het in de praktijk nogal eens: een slachtoffer dat er ernstig aan toe is (of: zelfs is overleden) na een poging tot zelfdoding. Triest, als iemand geen andere uitweg meer weet.

Normaliter besteden we er dan geen nieuwsbericht aan. Maar er zijn uitzonderingen:

Als de (poging) zelfdoding door veel mensen is gezien, of veel verkeersoverlast heeft veroorzaakt

Als voorbeeld; een tijd geleden is er een zelfdoding geweest op het Rijswijkseplein. Het hele plein werd toen afgesloten. Dan is de eigenlijke zelfdoding niet het nieuws, maar door de afsluiting van zo’n belangrijk knooppunt voor het forensisch onderzoek treedt er dan wel een verkeersinfarct op.

Of: door de locatie van de zelfdoding zien veel mensen ambulances, brandweer en de traumahelikopter. Dat roept vragen op, en in sommige gevallen gaan de wildste geruchten de ronde doen. Door te publiceren wat er aan de hand was, worden die geruchten en speculaties de kop ingedrukt.

Als het (nog) niet zeker is dat het zelfdoding is

Het zal niet de eerste keer zijn dat een moord wordt ‘gecamoufleerd’ als een zelfmoord. Vaak kan de politie het in eerste instantie ook nog niet met zekerheid zeggen en is er eerst een ‘voor de zekerheid’ onderzoek van de dienst Forensische Opsporing.

Bij een persoon die door een trein aangereden wordt, denkt iedereen al snel aan zelfdoding. Maar in sommige gevallen ligt zelfdoding in de beginfase nog niet voor de hand; pas gedurende het incident wordt dat duidelijk. Of pas na dat onderzoek van de dienst Forensische Opsporing. Het kan dus zijn dat we al hebben bericht over een incident dat dus later ‘opeens’ zelfdoding blijkt te zijn.

Denk je aan zelfmoord? Praat erover. Bel 0900-0113 of chat via 113.nl. 24/7 open, anoniem en vertrouwelijk.

Dit artikel is onderdeel van de informatieve pagina’s over het beleid van Regio15.nl. Lees meer over ons beleid hier.