Zo nu en dan vindt er in de regio Haaglanden een bijtincident plaats waarbij een hond is betrokken. In de meeste gevallen spelen dat soort incidenten zich af in de beslotenheid van de woning, dan wel op straat maar komt er geen politie, ambulance en dergelijke aan te pas.

Maar in een enkel geval worden wij op de hoogte gesteld en gaan ter plaatse om verslag te doen. Steevast leidt dit – met name op Regio15 Facebook – tot felle discussies, waarbij verwijten over en weer vliegen over de schuldvraag en de aard van sommige hondenrassen. Ook richting ons, omdat wij niet objectief zouden zijn in onze berichtgeving.

Omdat dit bij ieder bijtincident waar wij verslag van doen weer terugkomt, maken wij van de gelegenheid gebruik om enkele misverstanden uit de wereld te helpen. Dit aan de hand van enkele uitspraken die steevast terugkomen in discussies over dit onderwerp.

Regio15 heeft een hekel aan bepaalde hondenrassen

Met alle respect: dit is flauwekul! Regio15 is een persbureau, bestaande uit veel verschillende personen met allemaal een eigen achtergrond en mening. Er is zeker geen beleid om bepaalde rassen met opzet in een kwaad daglicht te zetten. Wij hebben ook geen enkele reden om een hekel te hebben aan welk hondenras dan ook. Wij doen gewoon verslag van nieuwsfeiten en ons zal men dus ook nooit kunnen betrappen op opmerkingen in items of op Twitter/Facebook waaruit blijkt dat wij op wat voor wijze dan ook bepaalde hondenrassen in een kwaad daglicht willen stellen. Wij benoemen ook geen rassen; wij laten hooguit zien welke hond bij het incident was betrokken. Net zoals wij bij een ongeval de betrokken voertuigen in beeld brengen. De schuldvraag laten wij ook altijd in het midden. Wij weten immers niet of de hond werd uitgelokt of dat er iets anders aan zijn gedrag ten grondslag lag.

Regio15 maakt alleen maar reportages over bijtincidenten als een bepaalde hondenras erbij betrokken was

Om verslag te doen van een bijtincident moeten wij überhaupt weten dat er één heeft plaatsgevonden. Wij komen aan de informatie dat er een incident heeft plaatsgevonden door alarmeringen van ambulances of door tips van omstanders/omwonenden. Zoals gezegd: de meeste bijtincidenten vinden in de beslotenheid van een woning plaats en daar weten wij dus überhaupt niets van als er niets wordt gealarmeerd of als wij niet worden getipt. Bijtincidenten van ‘andere rassen’, waarover wij volgens kwade tongen bewust nooit berichten, leiden ook zelden tot dusdanig ernstige letsels dat een ambulance wordt gealarmeerd of dat een straat wordt afgezet en/of de hondenbrigade ter plaatse moet komen. Om die reden worden wij dan ook in die gevallen niet getipt. Het is dus zeker geen bewuste keuze om aan bijtincidenten waarbij bijvoorbeeld teckels of Golden Retrievers zijn betrokken, geen aandacht te schenken. De impact is in die gevallen bovendien vaak veel minder en daarom het incident meestal onopvallender.

Regio15 waarom moet die hond nou op de foto; dat ras staat al (onterecht) zo slecht bekend

Ehm ja, misschien wel. Maar het is niet onze taak om bepaalde rassen te beschermen tegen al dan niet onterechte kritiek. Als liefhebber van bijvoorbeeld pitbulls zal het zeker vervelend zijn als men alles over één kam scheert, maar wij doen niets meer of minder dan berichten wat er is gebeurd. En ja, een straat afgezet, veel politie op de been en gewond(en) als gevolg van hondenbeten is gewoon nieuws. Bij een aanrijding fotograferen wij de betrokken auto’s en bij een bijtincident de betrokken hond. Lijkt ons vrij logisch. En een hond blurren, wat ook al geopperd werd op Facebook teneinde bepaalde rassen te beschermen tegen een slechte naam, gaat al helemaal nergens over. Deze kritiek kan je vergelijken met wat wij over ons heen kregen toen wij verslag deden van een Koerdische demonstratie in Den Haag. Hiermee zouden wij volgens ’tegenstanders’ bewust partij hebben gekozen voor de Koerden en/of terrorisme. Kennelijk staat voor sommigen het over iets berichten gelijk aan partij kiezen. En dat is natuurlijk onzin.

Overigens komen er ook wel berichten over andere rassen in de media; niet alleen berichten over pitbulls.

Update 18-5-17: 21 rassen zijn officieel als ‘gevaarlijk’ bestempeld; eigenaren ervan moeten verplicht op cursus.

Regio15 als je niet weet wat er precies is gebeurd, moet je er niet over berichten

Als dat zo was zou je wel kunnen stoppen met berichtgeving over ongevallen, misdrijven e.d. Journalisten zijn er nooit bij op het moment zelf en zelfs getuigen van een incident komen vaak met zeer uiteenlopende verklaringen. Het is aan de politie om onderzoek te doen naar bijtincidenten, maar tegen de tijd dat daar uitsluitsel over is dan is het vaak al geruime tijd later. Om die reden zullen wij, zoals bijvoorbeeld in dit geval, slechts verslag doen van wat wij ter plaatse zien en/of wat ons via aanvullende informatie ter ore is gekomen.

Even in het algemeen

Wij geloven zonder meer dat 99% van ‘stoer uitziende honden’ een prima karakter heeft en dat vaak niet de hond maar het baasje of derden de feitelijke schuldige zijn van bijtincidenten. Maar bepaalde hondenrassen hebben nu eenmaal een zodanige bijtkracht dat – als er dan een bijtincident plaatsvindt – het letsel aanzienlijk groter zal zijn dan bij een beet van een willekeurig ander ras.

Misschien een vreemde vergelijking, maar zie het als vliegen: dat is de meest veilige manier gebleken om je van punt A naar punt B te begeven. Maar gaat het fout dan gaat het gelijk goed fout en vallen er vele doden en is het om die reden gelijk groot nieuws. Even bewust gechargeerd: een zwaargewond slachtoffer door een Dogo Argentino komt nu eenmaal eerder in het nieuws dan een lichtgewonde na een beet van een chihuahua (als wij daar dus al weet van zouden hebben).

Het is dus niet aan Regio15 om liefhebbers van ‘stoere’ hondenrassen te beschermen en/of te roepen dat bepaalde rassen best wel lief zijn en dat andere rassen veel vaker bijten. Ons aandeel in de berichtgeving stopt bij het incident zelf. Het is immers niet aan ons om in onze berichtgeving met allerlei mogelijke (kromme) reacties van leken rekening te moeten houden.

Dit artikel is onderdeel van de informatieve pagina’s over het beleid van Regio15.nl. Lees meer over ons beleid hier.