Geef autokrakers geen kans! | Regio15.nl

Geef autokrakers geen kans!

Haaglanden - Eigenlijk zou het de normaalste zaak van de wereld moeten zijn: de auto met een gerust hart achterlaten op een parkeerplaats.

Helaas is de realiteit anders en worden in Nederland dagelijks auto’s opengebroken. Ook bij u in de buurt. Politie Haaglanden bindt, samen met partners, de strijd aan met deze auto-inbrekers. Maar dat kan zij niet alleen, uw hulp is hard nodig!

Eigenlijk zou het de normaalste zaak van de wereld moeten zijn: de auto met een gerust hart achterlaten op een parkeerplaats. Helaas is de realiteit anders en worden in Nederland dagelijks auto’s opengebroken. Ook bij u in de buurt. Politie Haaglanden bindt, samen met partners, de strijd aan met deze auto-inbrekers. Maar dat kan zij niet alleen, uw hulp is hard nodig!

Vorige week hield politie Haaglanden op een aantal plaatsen in de regio acties die in het teken stonden van de campagne ‘Geef autokrakers geen kans!’ Omdat het dieven nog veel te vaak te makkelijk wordt gemaakt om in te breken in auto's, werden burgers er op verschillende manieren op gewezen dat zij zelf veel kunnen doen om de kans op inbraak in hun auto te verkleinen.

Vooraf ontvingen de media een bericht over de actieweek met tips voor burgers om autoinbraken te voorkomen. In de campagneweek werden twitter- en burgernetberichten verstuurd om de inwoners van Haaglanden bewust te maken van de maatregelen die zij zelf kunnen nemen.

Bij het controleren van geparkeerde auto’s bleek dat gemiddeld in ruim 15% van de gevallen sprake was van situaties die het potentiele dieven makkelijker maakt. Zo waren portieren en ramen niet afgesloten, werden waardevolle voorwerpen voor iedereen zichtbaar achtergelaten en waren er afdrukken van de houder van een navigatiesysteem op de voorruit te zien. Hierdoor is het risico op een autoinbraak groter. De bestuurders zijn doormiddel van een informatiepakket geconfonteerd met het feit dat zij meer voorzorgsmaatregelen konden nemen om diefstal uit de auto te voorkomen. Bestuurders van voertuigen die netjes waren achtergelaten ontvingen, naast informatie over de actie, daarvoor de complimenten. In een enkel geval werd lokaal extra aandacht voor de acties gevraagd door het plaatsen van stoepborden en de inzet van een matrixbord.

Naast preventieve acties zijn er ook diensten in burger gedraaid en een lokauto ingezet. Dat leidde echter niet tot het aanhouden van daders.

Bij verschillende acties waren partners betrokken, zoals: studenten van een middelbare school en een buurt-interventie-team (BIT). Het publiek reageerde positief op de acties.

Eenvoudige maatregelen kunnen soms al voldoende zijn om een inbraak in uw auto te voorkomen. Parkeer uw auto, zo mogelijk, op een goed verlichte plek en in het zicht van omliggende bebouwing. Laat geen waardevolle voorwerpen in uw voertuig achter, in ieder geval niet in het zicht. Gebruikt u een los navigatiesysteem? Berg dan de houder op, doe de sigarettenaansteker terug in de houder en zorg ervoor dat de afdruk van de houder niet meer zichtbaar is op uw voorruit. Veel autoinbreker gaan nog uit van de veronderstelling dat het navigatiesysteem in de auto wordt achtergelaten.

Wees alert! Ziet u iets verdachts? Bel dan direct 112. Geef door wat u ziet of hoort, de politie reageert direct op uw melding. U wordt later geïnformeerd over de afloop. Is er niet directe spoed, maar brengt u wel graag de politie op de hoogte? Dat kan tegen lokaal tarief via 0900-8844. Dit kan bijvoorbeeld als u zich pas later realiseert dat iemand zich verdacht gedroeg, of als u ontdekt dat uw auto al is opengebroken. Heeft u heel concrete informatie over daders of voertuigen die zij gebruiken? Maar wilt u liever anoniem blijven, dan kunt u dat doorgeven via Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000.

DEN HAAG
Binnen het gebied van het bureau Beresteinlaan zijn de volgende acties uitgevoerd:
• Plaatsing van een matrixbord om mensen aan te sporen aangifte te doen van diefstal van kentekenplaten
• Onopvallende surveillance in omgeving van de Gaarden en de Dreven
• Inzet van een lokauto

Bureau Loosduinen zette vrijwillige politieagenten in die flyers met preventietips uitdeelden in de omgeving van het winkelcentrum Loosduinese Hoofdplein. Het Buurt Interventie Team (BIT) van Kraaijenstein verspreidde folders in het gebied tussen de Escamplaan en de Loosduinse uitleg.

LEIDSCHENDAM – VOORBURG
Leerlingen van het Corbulo College controleerden, in het kader van maatschappelijke stage, samen met de politie in een tiental straten ruim 500 geparkeerde auto’s, waarvan er 17 niet afgesloten waren, in negen auto waardevolle voorwerpen zichtbaar waren en bij 17 auto’s de afdruk van de houder van het navigatiesysteem op de voorruit zichtbaar was. Op alle geparkeerde voertuigen werd een enveloppe met informatie over de actie en preventietips achtergelaten.

WASSENAAR
In Wassenaar werden in de wijken Deyleroord, Ter Weer, Zijlwatering en Haven, Dorp Wassenaar en de parkeergarages in het centrum in totaal 350 auto’s gecontroleerd. Daarvan waren er 22 niet afgesloten, in 7 waren waardevolle voorwerpen zichtbaar aanwezig en bij 30 autos was de afdruk van de houder van het navigatiesysteem zichtbaar.