Leden Delftselaan-bende kort voor vrijlating aangehouden | Regio15.nl

Leden Delftselaan-bende kort voor vrijlating aangehouden

Den Haag - De politie hield maandag 28 november drie leden van de criminele jeugdgroep Delftselaan aan in de gevangenis, waar zij een straf uitzitten in verband met een woninginbraak. De drie worden verdacht van zo’n 15 misdrijven, waaronder inbraken in woningen en bedrijven. Ze worden donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De drie verdachten van 20 tot 24 jaar zitten sinds eind juli vast in verband met een inbraak in de Karel Roosstraat. Dankzij alerte getuigen konden zij toen op heterdaad worden aangehouden. De rechter veroordeelde hen na een snelrechtprocedure tot vier maanden cel.

Terwijl de mannen hun straf uitzaten, deed een rechercheteam onderzoek naar hun mogelijke betrokkenheid bij meer strafbare feiten. Het onderzoek leverde verdenkingen in verband met zo’n vijftien misdrijven. Behalve woning- en bedrijfsinbraken, zouden de verdachten ook een hennepkwekerij hebben bestierd. De verdachten zouden op zeer korte termijn worden vrijgelaten uit de gevangenis, maar hun aanhouding leidt er wat betreft de politie en het Openbaar Ministerie toe dat de mannen ook de komende maanden nog vastzitten.

Het team dat hun criminele activiteiten in beeld bracht, richt zich sinds eind mei op de leden van de criminele jeugdgroep Delftselaan en hield de afgelopen maanden de volledige harde kern van de bende aan. Daarmee zijn ruim vijftig misdrijven opgelost, voornamelijk woning- en bedrijfsinbraken. Een aantal verdachten is inmiddels veroordeeld, een ander deel moet zich de komende maanden tegenover de rechter verantwoorden.

Behalve de aanhoudingen van de meest ‘vooraanstaande’ leden van de jeugdbende hielden politiemensen van Bureau De Heemstraat de afgelopen maanden ook zo’n dertig jongeren aan die worden beschouwd als groepslid of in elk geval banden met de bende hebben. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij ruim twintig misdrijven, waaronder scooterdiefstallen en geweldsdelicten. In totaal werden sinds het voorjaar ook zo’n 250 bekeuringen uitgeschreven voor overlastgerelateerde overtredingen.

Sinds eind mei is Politie Haaglanden bezig met een groot offensief om een einde te maken aan de criminaliteit en overlast van de jeugdbende van de Delftselaan. Bij de aanpak wordt nauw samengewerkt met andere betrokken instanties, waaronder de gemeente Den Haag, de reclassering en het Openbaar Ministerie (OM). De afgelopen twee maanden zijn meerdere verdachten aangehouden.

Om buurtbewoners te laten zien wat de politie aan de problematiek doet, wordt informatie over bijvoorbeeld aanhoudingen en veroordelingen gemeld op billboards in de wijk. Aanhoudingen zelf worden – waar mogelijk – zichtbaar voor de hele buurt verricht. Op deze manier hoopt de politie het vertrouwen van buurtbewoners te vergroten en meer aangifte-, meldings- en verklaringsbereidheid te krijgen. Sommige mensen durven, uit angst voor de groep, informatie niet met de politie te delen. Door dat wél te doen, krijgt de politie beter zicht op de groepsleden en hun activiteiten en kan zij effectiever optreden.


Powered by Preisvergleich