Politie houdt jonge inbrekers | Regio15.nl

Politie houdt jonge inbrekers

Leidschendam - De politie hield woensdag 30 november omstreeks 21.05 uur vier jongens aan van 15, 16, 17 en 18 jaar oud allemaal uit Den Haag die op inbrekerspad waren.


Getuigen meldden dat de bij een woning aan Teylingen een groepje jongens zich verdacht ophield. Agenten zijn direct gaan kijken en troffen het groepje aan, zodra ze de agenten zag splitsten ze op. Twee verdachten zijn aangehouden met hulp van de honden. Een derde werd aangehouden met behulp van een motoragent die de verdachte klem reed. De vierde verdachte dacht te zijn ontkomen en zat in de tram toen hij alsnog door een agent werd ingerekend.

Doorstromers
De 16 en 17-jarige aangehouden verdachten zijn jeugdige doorstromers. Politie Haaglanden heeft de aanpak van jeugdige doorstromers en veelplegers (vaak jongvolwassenen ) tot korpsprioriteit verheven. Het korps ontwikkelde een persoonsgerichte aanpak (PGA) om deze verdachten nauwgezet te volgen en bij het plegen van strafbare feiten aan te houden. Uit onderzoek blijkt dat 20 procent van de criminelen verantwoordelijk is voor 80 procent van de criminaliteit. Een betrekkelijk kleine groep notoire criminelen is dus verantwoordelijk voor een groot deel van de criminaliteit en om die reden richt Politie Haaglanden zich nadrukkelijk op deze groep. Met het Openbaar Ministerie zijn afspraken gemaakt over vervolging van deze verdachten.

ISD-maatregel
Plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD) is een van de speerpunten van dit beleid. Tijdens deze twee jaar durende maatregel krijgen veelplegers zorg aangeboden, bijvoorbeeld op het gebied van drugsproblematiek. Het is uiteindelijk aan de rechter om de isd-maatregel op te leggen.