Beroving collectant blijkt zelf verzonnen | Regio15.nl

Beroving collectant blijkt zelf verzonnen

Delft - De 44-jarige Delftenaar die maandag 20 juni tijdens zijn collecte voor het Rode Kruis werd beroofd van zijn collectebus, blijkt het verhaal zelf te hebben verzonnen.

Van A tot Z gelogen
Uit onderzoek bleek dat de man het verhaal van A tot Z had verzonnen. Als reden voor zijn leugen verklaarde de man dat hij vond dat de opbrengst van de collecte tegenviel en zo kwam hij op het idee om de beroving in scene te zetten. Het verhaal bleef ook bij de recherche 'knagen' en toen zij vorige week het 'slachtoffer' confronteerde met hun bevindingen, bekende hij zijn leugen.

Beroving op straat
Het slachtoffer verklaarde destijds dat hij 's avonds op de Edu Perronlaan liep met in zijn hand een plastic tasje met daarin de collectebus van het Rode Kruis. De Delftenaar kreeg al snel het gevoel dat hij gevolgd werd en dat degene die hem volgde erg veel belangstelling had voor de plastic tas met daarin de collectebus. Hij ging de flat in om te collecteren en stapte in de lift om naar de 1e etage te gaan. De man die achter hem liep stapte ook de lift in. Op de 1e etage belde het slachtoffer aan bij een woning. Direct daarna voelde hij dat hij van achter geslagen werd. Het slachtoffer viel en werd geschopt en geslagen. Uiteindelijk zag de straatrover kans om de plastic tas met daarin de collectebus te pakken en de inhoud mee te nemen.

Proces-verbaal
De politie maakte proces-verbaal op tegen de man wegens het doen van een valse aangifte. Het korps onderzoekt of de gemaakte recherchekosten op de man kunnen worden verhaald.

Reactie Rode Kruis
Hanna Emmering woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis liet in een reactie weten dat het Rode Kruis opgelucht is dat de beroving van een van de Delftse collectanten geen werkelijkheid blijkt te zijn.  "De vermeende beroving veroorzaakte destijds veel onrust onder de collectanten in Delft en die kan nu gelukkig worden weggenomen. We vinden het tegelijkertijd bijzonder verdrietig voor de betrokkene en zijn omgeving dat hij tot deze daad is overgegaan. Gelukkig is dit een incident dat we niet eerder zijn tegengekomen. We hebben het volste vertrouwen in onze collectanten, hun inzet en integriteit."