Forse boete voor illegaal vuurwerk | Regio15.nl

Forse boete voor illegaal vuurwerk

Een 20-jarige inwoner uit Hekendorp kreeg woensdag 15 december een fikse bekeuring voor het afsteken van vuurwerk.


Politieagenten zagen om 03.25 uur de man op de Buytenparklaan vuurwerk afsteken. Hij werd direct aangehouden en verklaarde illegaal vuurwerk bij zich te hebben. De man bleek enkele nitraatklappers bijzich te hebben. Aangezien dit verboden zwaar vuurwerk betreft, kan de man een fikse boete tegemoet zien.

Gewond, verwoest of beschadigd
Jaarlijks raken tientallen mensen gewond door illegaal vuurwerk. Het opslaan van grote hoeveelheden vuurwerk in een omgeving die niet voldoet aan de veiligheidseisen, bijvoorbeeld een woning of een garage, levert bovendien gevaar op voor ontploffing of een grote brand. Daarnaast merkt Politie Haaglanden dat jongeren het veelal illegaal en zwaarder vuurwerk gebruiken om daarmee vernielingen aan te richten aan het straatmeubilair zoals een abri, postbus of vuilnisbak. De schade hierdoor bedroeg de afgelopen jaren vele duizenden euro’s.

Regionaal Milieu Team (RMT)
Het Regionaal Milieu Team (RMT) van Politie Haaglanden speurt deze weken naar bezitters van en handelaars in illegaal vuurwerk. Het team nam de afgelopen weken op meerdere plekken in de regio al zo’n 600 kilo vuurwerk in beslag genomen. Opvallend dit jaar zijn vuurwerkzendingen naar de regio vanuit Polen. Dankzij onderzoek door het RMT Haaglanden kon in het hele land zo’n 3100 kilo illegaal Pools vuurwerk worden onderschept, dat via een transportbedrijf in postpakketjes naar Nederland was gebracht. Vanzelfsprekend levert het transport van illegaal vuurwerk zonder veiligheidsmaatregelen grote risico’s op. Onder meer voor de bestuurders van de transportbusjes, die niet van hun gevaarlijke lading op de hoogte zijn.

Meld illegaal vuurwerk
Ook dit jaar is Politie Haaglanden op zoek naar informatie over de illegale opslag en verkoop van vuurwerk. Dit vuurwerk voldoet niet aan de veiligheidseisen die door de Nederlandse wet aan vuurwerk gesteld zijn, is gevaarlijk en kan leiden tot ernstig letsel. De politie roept dan ook op om de handel en opslag van illegaal vuurwerk te melden op 0800-7000, het nummer van Meld Misdaad Anoniem.

Straffen
Politie Haaglanden heeft met het Openbaar Ministerie (OM) afspraken gemaakt over de vervolging van de handel, opslag en het afsteken van illegaal vuurwerk. In combinatie met het opblazen en/of vernielen van straatmeubilair gaat het OM forse straffen eisen. Straffen die kunnen leiden tot enkele weken hechtenis en of gevangenisstraf.