HALT verwijzing voor jeugdige vernielers | Regio15.nl

HALT verwijzing voor jeugdige vernielers

Een 12-jarige jongen uit Den Haag en een 13-jarige jongen uit Bergen op Zoom verlieten woensdag het politiebureau in Leidschendam-Voorburg met een HALT verwijzing op zak.


Het tweetal had met vuurwerk een bankje in de bosjes bij de Burgemeester Velthuijssenlaan vernield met vuurwerk. De brandweer heeft het brandje geblust. Agenten konden dankzij getuigen het tweetal snel in de kraag vatten. De ouders van de jongens zijn in kennis gesteld. Het tweetal kreeg een HALT verwijzing.

Jongeren van 12 tot 18 jaar die worden aangehouden voor bijvoorbeeld vernieling, winkeldiefstal, overlast met vuurwerk of die veel spijbelen, kunnen de keus krijgen: naar de officier van justitie of naar Halt.
In een Halt-afdoening kunnen jongeren rechtzetten wat zij fout hebben gedaan, zonder dat zij in aanraking komen met het Openbaar Ministerie. Zowel de ouders als de jongere moeten instemmen met een Halt verwijzing. Indien er geen instemming is dan krijgt de jongere een proces verbaal. Halt legt de nadruk op de keuzes die jongeren maken en hoe zij hiertoe komen.