Politie zoekt mogelijke inbraakslachtoffers
Tijdens beide woninginbraken werd de 56-jarige door de bewoners betrapt. Geconfronteerd met de bewoners, vertelde de verdachte dat de deur openstond en dat hij naar binnen kwam om de bewoners te waarschuwen. Vervolgens ging hij er zonder buit vandoor. Omdat de bewoners van beide woningen de zaak niet vertrouwden en de politie belden, konden agenten de man kort na de inbraken aanhouden.
Werkmethode
Zij herkenden in het verhaal van de bewoners namelijk de standaard werkmethode van de 56-jarige Hagenaar. De man is een notoire woninginbreker, die in het verleden al meerdere keren voor dit vergrijp werd veroordeeld. Om woningen binnen te komen, maakte de veelpleger vaker gebruik van de zogenoemde flippermethode. Zodra de man werd betrapt, dan vertelde hij dat de deur openstond om vervolgens de benen te nemen. De politie sluit niet uit dat de man in de dagen voor zijn aanhouding opnieuw actief is geweest in het Haagse stadsdeel Segbroek, zijn vaste ‘werkgebied’.
Slachtoffers
Omdat in het verleden is gebleken dat niet iedereen de politie belt wanneer zij de man overlopen, roept de politie mensen op dit alsnog te doen. Als zij aangifte doen en de politie vervolgens kan aantonen dat de man meer woninginbraken heeft gepleegd dan tot nu toe bekend is, leidt dat waarschijnlijk tot een hogere straf. Hierdoor is de man langer van straat en kan hij in die periode geen slachtoffers maken.
Mensen die vermoeden dat zij de afgelopen weken het slachtoffer zijn geworden van de man wordt verzocht contact op te nemen met de recherche van Bureau Segbroek via 0900-8844. Daarnaast wijst de recherche mensen er op dat zij inbraken door de zogenoemde flippermethode eenvouding kunnen voorkomen door bijvoorbeeld hun deur op het nachtslot te draaien of een anti-inbraakstrip te plaatsen.
Veelplegers
Politie Haaglanden heeft de aanpak van veelplegers tot korpsprioriteit verheven. Uit onderzoek blijkt dat 20 procent van de criminelen verantwoordelijk is voor 80 procent van de criminaliteit. Een betrekkelijk kleine groep notoire criminelen is dus verantwoordelijk voor een groot deel van de criminaliteit en om die reden richt Politie Haaglanden zich nadrukkelijk op deze groep. Met het Openbaar Ministerie zijn afspraken gemaakt over vervolging van deze verdachten.
Plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD) is een van de speerpunten van dit beleid. Tijdens deze twee jaar durende maatregel krijgen veelplegers zorg aangeboden, bijvoorbeeld op het gebied van drugsproblematiek. Het is uiteindelijk aan de rechter om de isd-maatregel op te leggen.