Aantal woninginbraken Loosduinen halveert
Met 90 inbraken in de eerste vijftien weken van dit jaar is sprake van een halvering ten opzichte van dezelfde periode in 2010. Toen werden nog ruim 180 inbraken gepleegd. De eerste twee weken van april werd in Loosduinen geen enkele bewoner slachtoffer van een inbraak.
De politie vermoedt dat de daling van het aantal woninginbraken onder meer te maken heeft met de extra, gerichte inzet van politiepersoneel. Op basis van aangiftes heeft het bureau in kaart gebracht op welke tijdstippen en in welke buurten de meeste inbraken worden gepleegd. Vervolgens zijn politiemensen vrijgemaakt om op basis van deze analyse in de wijk te surveilleren, zowel in uniform als ‘in burger’. De inzet concentreert zich in waar van oudsher de meeste inbraken plaatsvinden.
Vermoedelijk heeft de extra politie-inzet een preventieve werking. De politie vermoedt dat jeugdige bewoners uit Loosduinen verantwoordelijk zijn voor de meeste inbraken in het gebied. Geconfronteerd met de extra aanwezigheid van politie en daarmee de toegenomen pakkans zien zij mogelijk af van het plegen van strafbare feiten.
Staat van politie-alarm
Om de pakkans van inbrekers verder te verhogen wordt na elke inbraakmelding bovendien een zogenoemde staat van politie-alarm afgekondigd. Wanneer bij het bureau een melding binnenkomt, wordt vrijwel de complete bureaubemanning ingezet op jacht naar de daders. Agenten richten zich hierbij niet alleen op de directe omgeving van de woning waar is ingebroken, maar ook op de woningen en hangplekken van potentiële inbrekers.
Tenslotte werkt Bureau Loosduinen nauw samen met Bureau Forensische Opsporing, dat na elke inbraak uitgebreid sporenonderzoek verricht. Sporenonderzoek en zogenoemde heterdaadsituaties leidden de afgelopen weken tot de aanhouding van vijf verdachten. Van vier vermoedelijke inbrekers is de identiteit vastgesteld. Zij worden naar verwachting op korte termijn aangehouden.
Inwoners
De politie roept inwoners van Loosduinen op om ook zelf alert te zijn op mogelijke inbrekers en direct 112 te bellen zodra zij verdachte omstandigheden zien. Niet spoedeisende informatie kunnen mensen doorgeven via 0900-8844 en 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem). Om bewoners bij de opsporing van inbrekers te betrekken, maakt politiebureau Loosduinen gebruik van Burgernet. Bewoners die zich voor Burgernet willen aanmelden, kunnen dat doen via www.burgernet.nl.
Tenslotte wijst de politie mensen op de maatregelen die zij zelf kunnen treffen om inbrekers buiten de deur te houden. Daarbij gaat het onder meer om deugdelijk hang- en sluitwerk en het gebruik daarvan. Goede binnen- en buitenverlichting die aangaat zodra het donker wordt, is eveneens van groot belang. De politie raadt mensen verder aan hun huis voor het oog bewoond achter te laten als zij niet thuis zijn. Op de site www.politie.nl/haaglanden staat meer informatie over woninginbraken. Hier zijn ook preventietips te vinden. Op de website www.hoeveiligismijnwijk.nl kunnen mensen zien hoe vaak inbrekers in hun buurt toeslaan.
Powered by Suchmaschinenoptimierung