Aanpak straatroven werkt! | Regio15.nl

Aanpak straatroven werkt!

Den Haag - Afgelopen twee weken hield de politie van bureau De Heemstraat vijf straatrovers aan. Het bureau heeft de afgelopen maanden extra ingezet op het oplossen van straatroven, deze aanpak loont.

 De inzet van bureau De Heemstaat is drieledig; het preventief actie ondernemen, het opvallend aanwezig zijn op plekken waar met regelmaat straatroven gepleegd worden en de persoonsgerichte aanpak. De politie heeft capaciteit vrijgemaakt om nog meer onderzoek te doen naar elke aangifte van straatroof.

De persoonsgebonden aanpak bestaat ondermeer uit het monitoren en bezoeken van actieve straatrovers door o.a. de wijkagent. Op deze manier weten ze zelf ook dat extra in de gaten gehouden worden. De daad wordt dan ook bij het woord gevoegd wat betekent dat deze bekenden van de politie ook daadwerkelijk actief in de gaten gehouden worden en voor elk feit aangehouden.

Deze aanpak resulteerde in vijf aanhoudingen

Donderdag 14 april werd een 16-jarige jongen uit Den Haag midden op de dag beroofd aan het Hobbemaplein. De 16-jarige uit Den Haag dader kon snel aangehouden worden op basis van een goed signalement. De jongen is een bekende van zowel politie als Openbaar Ministerie. De jongen is eerder aangehouden op verdenking van straatroven en werd conform afspraak met het Openbaar Ministerie voorgeleid bij de rechter-commissaris. Die besloot zijn hechtenis onder schorsende voorwaarden op te heffen. Een van de voorwaarde betrof dat deze verdachte geen nieuw strafbaar feit (straatroof) mocht plegen. Aangezien hij zich niet aan deze schorsende voorwaarde hield, werd hij opnieuw aangehouden. Vanwege deze nieuwe aanhouding zal de jongen voorlopig vast zitten.

Al eerder communiceerde de politie over de straatroof op zaterdag 16 april rond 19.20 uur Saenredamstraat. Twee kinderen van twee en vier jaar oud werden hier beroofd van hun kettingen en armbandjes. De 19-jarige verdachte uit Den Haag kon een dag later aangehouden worden.

Een 60-jarige man werd zondag 17 april op de Loosduinseweg beroofd van zijn portemonnee door een 29-jarige man uit Den Haag. Agenten surveilleerden in de buurt en zagen het tafereel, hierop konden zij de straatrover direct aanhouden.

Op de Reitzstraat werd maandag 18 april een 14-jarige jongen uit Den Haag beroofd en hierbij op zijn hoofd geslagen, de jongen is met zijn verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De 15-jarige verdachte uit Den Haag kon na onderzoek en op basis van signalementen van omstanders woensdag 27 april aangehouden. De verdacht is vermoedelijk bij nog vier andere straatroven betrokken.

Een 56-jarige vrouw uit Den Haag werd op zaterdag 23 april op de Kockstraat door een 18-jarige jongen uit Den Haag beroofd van haar gouden ketting. De vrouw stond te praten met vriendinnen toen de jongen op haar afgelopen kwam en met kracht de kettingen van haar nek trok. De politie kwam de jongen via getuigen op het spoor.

Ook de komende periode zet de politie in Den Haag in op genoemde aanpak en verwacht het korps dat meerdere aanhoudingen daaruit zullen volgen.