Zorg dat u géén wit voetje haalt | Regio15.nl

Zorg dat u géén wit voetje haalt

Rijswijk - Het aantal woninginbraken in Rijswijk daalde de afgelopen maanden fors. In de eerste drie maanden van dit jaar werd in Rijswijk in 58 gevallen ingebroken. In dezelfde periode van vorig jaar ging dat nog om 139 woningen het geval. Een aanmerkelijke daling. Desondanks blijft de focus op woninginbraken onverminderd hoog. Zeker in de zomermaanden. In het jaar 2010 deden ruim 313 bewoners aangifte. Bewoners maken het de inbrekers en insluipers soms ook wel heel gemakkelijk. Om inbraken tegen te gaan, verspreidde de politie ter waarschuwing "witte voeten".

Voeten hadden van inbrekers kunnen zijn

De politie wilde met het verspreiden van 'witte voeten' huizenbezitters alert te maken op risico’s van onafgesloten ramen en deuren. De 'witte voeten' hadden namelijk ook van inbrekers kunnen zijn met het verschil dat de bewoners dan waarschijnlijk ook waardevolle spullen hadden moeten missen. Het 'witte voetje' werd door de politie bij mensen achtergelaten die een raam of een deur open habben staan, zonder dat er iemand in de buurt is.

Controle actie

Er stonden vooral veel ramen open op de eerste etage, waaronder zich een uitbouw bevond. In ongeveer de helft van de gevallen was er een bewoner thuis en is er voorlichting gegeven. De reactie van de bewoners waren erg positief. Veel van hen hielden geen rekening met het gevaar van inklimming.

Wat de politie doet

Naast het verspreiden van de voetjes, doet de politie er alles aan om woninginbrekers op te sporen. Bij iedere woninginbraak waarvan aangifte is gedaan, start de politie een (buurt)onderzoek en vindt er indien nodig forensisch onderzoek plaats. Daarnaast houdt de politie extra toezicht in wijken waar een verhoogd risico is op woninginbraken.

Hoe u het insluipers moeilijker maakt

• Laat de kamer of ruimte waar u een raam of deur heeft openstaan niet onbeheerd (ook niet om te douchen, slapen, boven stofzuigen, enzovoort), leg geen waardevolle spullen in het zicht (laptop, fotocamera, portemonnee)

• sluit ramen en deuren gedurende de nachtbedenk dat inbrekers/insluipers ook gebruik kunnen maken van een open bovenlicht

• gebruik degelijk hang- en sluitwerk om bijvoorbeeld ramen inbraakveilig op een kierstand te zetten

• laat geen sleutels aan de binnenkant van de deur in het slot zitten

Bel 1-1-2 bij een heterdaad

Bent u getuige van een woninginbraak of heeft u het sterke vermoeden dat iemand op het punt staat in te breken, belt u dan met 1-1-2. De politie is dan zo snel mogelijk ter plaatse zodat agenten de verdachte(n) op heterdaad kunnen aanhouden. Let op het signalement van verdachte personen en op kenmerken van eventuele vervoermiddelen, zoals merk, type, kleur en het kenteken. Deze informatie kan cruciaal zijn voor de opsporing en aanhouding van de verdachte(n).