Offensief tegen criminele jeugdgroep Delftselaan | Regio15.nl

Offensief tegen criminele jeugdgroep Delftselaan

Den Haag - Politie Haaglanden is een groot offensief begonnen om einde te maken aan de criminaliteit en overlast van een jeugdbende in de omgeving van de Delftselaan. Bij de aanpak wordt nauw samengewerkt met andere betrokken instanties, waaronder de gemeente Den Haag, de reclassering en het Openbaar Ministerie (OM).

Deze week zijn tijdens twee verschillende acties de eerste drie groepsleden aangehouden. Maandag 30 hielden agenten twee broers van 21 jaar aan. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij scooterdiefstallen. Een dag later hield de politie een 19-jarige jongen aan. Volgens de politie hoort hij bij de groep jongens die op donderdag 3 maart van dit jaar een 22-jarige man uit Rijswijk ernstig mishandelde. Dat gebeurde dat nadat het slachtoffer in de Zusterstraat per ongeluk tegen een van hen was aangebotst. De man werd door de groep jongeren geschopt, geslagen en met bakstenen bekogeld. Het slachtoffer liep verwondingen en blauwe plekken op over zijn hele lichaam. De politie verwacht op korte termijn meer verdachten van deze zware mishandeling aan te houden.

Recherche

Om de strafrechtelijke activiteiten van de groep in kaart te brengen, werkt een speciaal politieteam van Bureau De Heemstraat nauw samen met een team van de bovenregionale recherche. Het vermoeden bestaat dat de verdachten hun activiteiten niet beperken tot de buurt waar zij wonen, maar ook regionaal en zelfs landelijk opereren. Beide teams staan onder andere onder leiding van een officier van justitie.

De onderzoeksteams worden ondersteund vanuit een speciaal informatieknooppunt, waar informatierechercheurs zoveel mogelijk informatie over de groepsleden verzamelen, bundelen en analyseren.

Voorkomen

Behalve de strafrechtelijke aanpak van de criminele groepsleden zet Politie Haaglanden zich samen met andere instanties – waaronder de gemeente Den Haag en de Reclassering – ook in om te voorkomen dat jongeren uit de buurt zich bij de criminele groepering aansluiten. Zij richten zich onder meer op jongere gezinsleden van groepsleden. Ook criminele jongeren kunnen behalve op een harde strafrechtelijke aanpak rekenen op zorg. Op die manier moet worden voorkomen dat zij in herhaling vallen.

Buurtbewoners

De politie betrekt de buurt nadrukkelijk bij de aanpak. Zo hebben politiemedewerkers bewoners huis-aan-huis bevraagd over de problemen die zij ervaren. Om buurtbewoners te laten zien wat de politie aan de problematiek doet, wordt informatie over bijvoorbeeld aanhoudingen gemeld op billboards in de wijk. Vrijdag 3 juni worden de eerste borden in de Zusterstraat geplaatst, met daarop het nieuws over de eerste aanhouding in verband met de mishandeling in die straat. De aanhoudingen zelf worden – waar mogelijk – zichtbaar voor de hele buurt verricht.

Op deze manier hoopt de politie niet alleen het vertrouwen van buurtbewoners te vergroten, maar ook aangifte-, meldings- en verklaringsbereidheid. Sommige mensen durven, uit angst voor de groep, informatie niet met de politie te delen. Door dat wél te doen, krijgt de politie beter zicht op de groepsleden en hun activiteiten en kan zij effectiever optreden.

Camera’s

In verband met de aanpak van criminele groep zijn door de gemeente Den Haag openbare ordecamera’s in de buurt opgehangen. De beelden worden in de monitorcentrale van Politie Haaglanden bekeken, zodat bij overlast of criminaliteit direct kan worden opgetreden.

De aanpak van de criminele jeugdgroep rond de Delftselaan staat niet op zich. Ook de overige tien criminele jeugdgroepen in de regio worden door Politie Haaglanden en haar partners aangepakt. Omdat de aard van de groepen verschilt, geldt dat ook voor de aanpak.