Bekende veelpleger opnieuw achter de tralies | Regio15.nl

Bekende veelpleger opnieuw achter de tralies

Den Haag - Beveiligers van een bedrijfspand aan de Calandstraat troffen woensdagmorgen 3 augustus even na middernacht een 39-jarige Hagenaar in het pand aan, die daar op dat moment niet hoorde te zijn…

In het afgesloten bedrijfspand zagen de beveiligers de man op een lege krat bier zitten in het bedrijfsrestaurant, de krat bier bleek uit het restaurant afkomstig. Gewaarschuwde politiemensen hielden de Hagenaar aan en brachten hem over naar een politiebureau.

Daar verklaarde de man dat hij zich in het pand had laten insluiten. Op het politiebureau bleek verder dat de Hagenaar een bekende veelpleger is, die sinds 7 mei van dit jaar onder voorwaarden weer op vrije voeten was.

ISD-maatregel
De man zit nog vast en komt in aanmerking voor de zogenoemde ISD-maatregel (inrichting stelselmatige daders).

Korpsprioriteit
Politie Haaglanden heeft de aanpak van veelplegers tot korpsprioriteit verheven. Uit onderzoek blijkt dat twintig procent van de criminelen verantwoordelijk is voor tachtig procent van de criminaliteit. Een betrekkelijk kleine groep notoire criminelen is dus verantwoordelijk voor een groot deel van de criminaliteit. Om die reden richt Politie Haaglanden zich nadrukkelijk op deze groep. Met het Openbaar Ministerie zijn afspraken gemaakt over vervolging van deze verdachten.

Plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD) is een van de speerpunten van dit beleid. Tijdens deze twee jaar durende maatregel krijgen veelplegers zorg aangeboden, bijvoorbeeld op het gebied van drugsproblematiek. Het is uiteindelijk aan de rechter om de isd-maatregel op te leggen.